Hlavní obsah

Stranu AfD by měla sledovat kontrarozvědka, navrhuje vicekancléř Gabriel

– Berlín

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel navrhuje, aby německou protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD) sledovala tajná služba. Reaguje tak na hojně kritizované výroky představitele AfD Björna Höckeho, který vyjádřil nelibost nad přítomností památníku holokaustu v Berlíně.

Foto: , ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s vicekancléřem Sigmarem Gabrielem

Článek

„AfD definitivně nahradila (neonacistickou) NPD jako rezervoár krajně pravicových štváčů," napsal ve čtvrtek na Twitteru Gabriel, který je zároveň ministrem hospodářství. "AfD musí konečně začít sledovat civilní kontrarozvědka,“ dodal.

Šéf AfD v Duryňsku a učitel dějepisu Höcke se tento týden vyslovil pro zásadní obrat v přístupu k národní historii, aby si Němci mohli připomínat i vlastní (válečné) oběti.

„Hloupé překonávání minulosti”

„My Němci, tedy náš národ, jsme jediným národem na světě, který umístil památník hanby do srdce hlavního města,” prohlásil ve zjevné narážce na památník holokaustu postavený v Berlíně v roce 2005.

Podle agentury DPA hovořil také o „hloupé politice překonávání (minulosti)“ s tím, že německým stavem mysli je pocit „brutálně poraženého národa“.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Památník holokaustu v Berlíně

Höckeho slova z úterní akce mládežnické organizace AfD v Drážďanech odsoudili představitelé všech ostatních německých stran. Höckeho kritizovali i mnozí členové AfD, včetně předsedkyně Frauke Petryové.

Znepokojení nad Höckeho výroky vyjádřil také předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster a generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland.

Průzkumy z konce loňského roku dávaly AfD ve volbách šanci na zisk zhruba 12 procent hlasů. Strana, která dosud ve Spolkovém sněmu zastoupená nebyla, by se tak pravděpodobně stala třetím nejsilnějším uskupením. Parlamentní volby se v Německu uskuteční letos na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám