Hlavní obsah

O nás bez nás ne, vzkázala skotská premiérka. Jednotný trh neobětuje

– Edinburgh

Odchod Spojeného království z jednotného evropského trhu by znamenal ekonomickou katastrofu. Pokud se k němu bude schylovat, mělo by mít Skotsko právo určit si svou vlastní budoucnost. V reakci na úterní vystoupení britské premiérky Theresy Mayové to prohlásila skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

Mayová v úterý oznámila, že povede Spojené království k takzvanému tvrdému brexitu a z toho plyne, že „Británie nemůže být na jednotném trhu“. Jedním dechem ale dodala, že se pokusí vyjednat co nejjednodušší obchodní podmínky s EU i třetími zeměmi. [celá zpráva]

„Dosud jsme neviděli žádný důkaz toho, že by někdo naslouchal Skotsku nebo někdo vzal v potaz naše zájmy. Zdá se, že si vláda konzervativců ve Westminsteru myslí, že si může se Skotskem dělat, co chce. Musejí si uvědomit, jak šeredně se mýlí,“ zlobila se podle BBC Sturgeonová.

O nás bez nás

Skotská premiérka dala jasně najevo, že za takových okolností by měla Mayová vést Spojené království bez Skotska.

O případném druhém referendu o vystoupení své země z monarchie se výslovně nezmínila, už po brexitu ale skotský kabinet avizoval, že by na jednotném trhu Skotsko rádo zůstalo i v případě, že ho Británie opustí, a to právě i za cenu dalšího referenda.

„Vláda Spojeného království nás nemůže vyvést z Evropské unie a jednotného trhu, aniž by se starala o důsledky pro naši ekonomiku, pracovní místa, životní úroveň a naši pověst jakožto otevřené a tolerantní země,“ pokračovala dále skotská ministerská předsedkyně.

Dodala, že úterní projev Mayové učinil variantu, že si Skotsko zvolí vlastní cestu, zase o něco pravděpodobnější.

Výsledky referenda o brexitu z června loňského roku dávají skotské vládě pro takové jednání mandát. Po setrvání v EU hlasovalo 62 procent Skotů. V celém Spojeném království byl přitom poměr 51,9 pro opuštění osmadvacítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám