Hlavní obsah

Americká námořní pěchota dorazila do Norska, Rusům navzdory

– Oslo

Do Norska přiletěly tři stovky příslušníků americké námořní pěchoty. Smyslem jejich šestiměsíčního pobytu v Norsku je oficiálně výcvik v arktických podmínkách. Agentura Reuters ale podotýká, že z pohledu Washingtonu může jít o další signál odhodlanosti USA bránit evropské spojence. A z pohledu Moskvy jde další americkou provokaci v blízkosti ruských hranic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 300 amerických mariňáků přiletělo na půlroční výcvik do NorskaVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se o první pobyt cizích vojsk na norském území do druhé světové války. Mise by měla prozatím trvat rok. Po šesti měsících vojáky námořní pěchoty ze základny Lejeune v Severní Karolíně vystřídá turnus z jiné základny.

Mluvčí Norské domobrany, pod jejímž dohledem budou Američané trénovat boj v zasněžených oblastech, řekl agentuře Reuters, že výcvik bude probíhat na základně Vaernes, asi 1500 kilometrů od ruských hranic.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Členové americké námořní pěchoty po přistání na základně Vaernes v Norsku.

„První čtyři týdny budou prodělávat základní trénink. Budou se učit jezdit na lyžích a přežívat v arktických podmínkách. S Ruskem a současnou situací to nemá nic společného,“ tvrdí mluvčí domobrany Rune Haarstad.

V říjnu letošního roku by se pak měli Američané společně s Brity zúčastnit vojenského cvičení Joint Viking.

Ruská ambasáda v Oslu na dotaz agentury Reuters, co říká nasazení Amerických vojáků v Norsku, nijak nereagovala. A žádná reakce zatím nepřišla ani z Moskvy.

K pobytu amerických vojáků v Norsku se nicméně ruské velvyslanectví vyjádřilo už v říjnu loňského roku, kdy byl plán představen. „Vezmeme-li v úvahu mnohačetné výroky norských představitelů o tom, že Rusko nepředstavuje hrozbu, rádi bychom porozuměli tomu, proč Norsko usiluje o zvýšení svých vojenských kapacit, zejména rozmístěním amerických sil v Vaernes,“ uvedlo loni ruské velvyslanectví v Oslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám