Hlavní obsah

V Rumunsku zadrželi muže podezřelého z krádeže šperků v pařížském klenotnictví

– Bukurešť

Rumunská police zadržela v sobotu muže, který je podezřelý, že koncem prosince ukradl v jednom pařížském klenotnictví šperky a diamanty v hodnotě 5,5 miliónu eur (148,6 miliónu Kč). S odvoláním na rumunské justiční zdroje o tom v pondělí informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Rumunská policie při zásahu

Článek

Podle rumunské prokuratury pro organizovaný zločin (DIICOT)  je zadrženým dvaačtyřicetiletý George Ploscaru. Policisté ho zatkli v sobotu v Ploješti, která leží asi 60 kilometrů severně od Bukurešti.

Policii se podařilo získat i jeden z diamantových prstenů. Našla ho v Bukurešti.

Zloděj, který se představil jako „expert na klenoty”, si podle DIICOT sjednal na 30. prosince schůzku v prezentační místnosti jednoho švýcarského klenotnictví v Paříži. Zájem projevil o dva neopracované diamanty a o dva prsteny s diamanty, které mu prodavač přinesl v kazetách.

Když si muž zboží prohlédl, vrátil prodavači kazety, ale nikoli s pravými klenoty. Výměnu dokázal provést před očima všech přítomných. Klenotník si podvod uvědomil až později.

Jeden surový diamant prodal Izraelcům

O kořist se Ploscaru rozdělil se dvěma srbskými státními příslušníky, o jejichž osudu rumunská prokuratura nemá informace.

Surový diamant, který byl částí kořisti, prý prodal Izraelcům. Další kus lupu, diamantový prsten, který mu rovněž zůstal, se pokusil neúspěšně prodat Izraelci a Belgičanovi.

Mluvčí DIICOT agentuře AFP rovněž sdělil, že v souvislosti s tímto případem je vyšetřováno ještě dalších sedm lidí. Ti jsou podezřelí z přechovávání kradených předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám