Hlavní obsah

Trumpův tým zjišťoval, kdo se chystá odejít z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lidé kolem nastávajícího prezidenta Spojených států obvolávali zástupce Evropské unie a ptali se jich, která další země Unii opustí. Podle listu Financial Times to při své závěrečné tiskové konferenci uvedl loučící se americký stálý zástupce v Bruselu Anthony Gardner. Dodal, že to vypadá, jakoby byli Trumpovi lidé přesvědčeni, že se Unie v tomto roce rozpadne.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump převezme úřad v pátek.

Článek

Podle Gardnera by to bylo „šílenství“ a „navýsost pošetilé“, kdyby Washington po půl století změnil svoji zahraniční politiku a začal podporovat další štěpení EU nebo se stal veřejným příznivcem brexitu v Bruselu. „Obzvláště pokud bude brexit tvrdý, zmatečný a neorganizovaný,“ poznamenal Gardner, podle něhož ale toto američtí obchodníci dobře chápou.

„Byl jsem ohromen různými telefonáty mezi nastupující vládou a EU, v nichž bylo první otázkou, která další země po Británii opustí EU,“ prohlásil diplomat a dodal: „Dotaz ukazoval na přesvědčení, že rok 2017 je rokem, v němž se EU rozpadne.“

Gardner varoval, že by Washington neměl naslouchat jen hlasům, jako je hlas britského euroskeptika Nigela Farage, který je s Trumpem ve spojení, protože jde o hlas druhotný a štěpící.

Nastupující americká vláda by podle Gardnera měla naopak vnímat to, že EU se nerozpadá, nýbrž naopak v ní v důsledku připravovaného britského odchodu panuje větší vůle po soudržnosti.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Propagátor brexitu Farage se setkal s Trumpem

Jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu a ještě nedávno šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v sobotu navštívil...

Le Penová přijela k Trumpovi

Šéfka francouzské Národní fronty a euroskeptička Marine Le Penová se ve čtvrtek objevila v newyorském sídle nastávajícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Údajně...

Výběr článků

Načítám