Hlavní obsah

Atentátník z Istanbulu utekl se svým čtyřletým synem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Radikál z Islámského státu, který na Nový rok zaútočil v istanbulském klubu Reina, utekl se svým synem. S odvoláním na policejní zdroje to v pátek uvedl list Hürriyet. Chlapci jsou čtyři roky. Uzbek Abdulgadir Mašaripov zabil při útoku 39 lidí a 65 dalších zranil.

Foto: Reuters

Turecký policista kontrolující řidiče drží v ruce obrázky atentátníka z klubu Reina

Článek

Mašaripov, který používal pseudonym abú Muhammad Hurasani, dorazil do Turecka už na začátku roku 2016, a ne až v listopadu, jak se dříve uvádělo. Žil s rodinou v provincii Konya.

Podle aktuálních informací byla jeho žena zadržena 11. ledna při razii v istanbulské čtvrti Maltepe i s jedenapůlroční dcerou. Žena prohlásila, že nevěděla nic o tom, že by její manžel byl radikálem Islámského státu.

Koncem prosince si Mašaripov najal dům v istanbulské čtvrti Başakşehir. Večer 31. prosince z něj odešel, vzal si taxík a odjel ke klubu, kde vraždil. Po útoku se nechal odvézt do čtvrti Zeytinburnu k ujgurské restauraci, kde požádal zaměstnance restaurace, aby za něj zaplatili. Neměl u sebe peníze, bankovku měl v kapse kabátu, který nechal v klubu.

V domě v Zeytinburnu na něj čekala žena s dětmi. „Řekli jsme si sbohem a on z domu odešel,“ vypověděla podle policie žena s tím, že muž s sebou odvedl čtyřletého syna.

Nakolik jsou poslední informace přesné, jasné není, protože o dopadení atentátníkovy ženy turecká média informovala už 3. ledna a dokonce i se stejnou větou: „Dozvěděla jsem se o útoku z televize. Nevěděla jsem, že můj muž byl radikál z Islámského státu, ani jeho sympatizant.“ [celá zpráva]

Poslední informace ukazují, proč police podezřívala z atentátu Ujgury, jichž také několik zadržela. [celá zpráva]

Po Kyrgyzovi Jachemovi Mašrapovovi zase policie pátrala kvůli podobnému jménu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám