Hlavní obsah

V istanbulském klubu střílel Ujgur, tvrdí turecký vicepremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie v rámci vyšetřování atentátu na istanbulský klub Reina zadržela několik členů ujgurské menšiny z Číny. Podle některých hypotéz byl atentátník právě Ujgur. To také ve čtvrtek řekl rozhlasu A Haber turecký vicepremiér Vaysi Kaynak. O možnosti, že útočil Ujgur, se spekulovalo už dříve.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Příslušník tureckých speciálních sil nedaleko klubu Reina

Článek

Kaynak sdělil, že střelec je s největší pravděpodobností příslušník ujgurské komunity, která žije ve střední Asii a v čínském Sin-tiangu, kde vede boj proti pekingské vládě kvůli počínšťování.

Dodal, že nemůže vyloučit, že atentátník už utekl ze země, v Turecku však stále pokračují operace s cílem jej dopadnout.

Zásah, při němž byli zadrženi Ujgurové, byl podniknut v obytném komplexu Selimpasa na západě Istanbulu. Podle tajných služeb se tam mohli zdržovat lidé, kteří atentátníkovi pomáhali. Kaynak sdělil, že muž útočil sám, ale že mu někdo mohl s přípravou pomáhat.

Zapojení cizích tajných služeb

Další vicepremiér Numan Kurtulmuş zase ve středu naznačil, že nemůže vyloučit, že za atentátem stojí „cizí tajné služby“.

„Domnívám se, že není možné, aby pachatel podnikl takovýto útok bez podpory. Vypadá to jako dílo tajné služby. Všechny tyhle věci se vyhodnocují,“ řekl Kurtulmuş listu Hurriyet. Odmítl ale zmínit, o jaké tajné služby by mělo jít. Dodal pouze, že některé teroristické skupiny jsou podporovány organizacemi, které mají zpravodajské kapacity, takže „mohou podnikat teroristické útoky způsobem, s nímž naše tajné služby nepočítaly“.

Zdůraznil, že vláda a turecké bezpečnostní služby pracují na dalších opatřeních, která by pomohla čelit rostoucí vlně terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám