Hlavní obsah

Počet žadatelů o azyl v Německu loni klesl o 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Počet lidí, kteří v Německu požádali o azyl, loni prudce klesl. Zatímco v roce 2015 požádalo o ochranu ve Spolkové republice na 890 tisíc lidí, v uplynulém roce tak učinilo 280 tisíc migrantů. To je meziroční pokles o 70 procent. S odvoláním na statistiku německého ministerstva vnitra o tom informoval server Local.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Běženec mává německou vlajkou.

Článek

„Dokazuje to, že opatření, která přijaly Německo a Evropská unie, zabírají. Uspěli jsme v omezení a kontrole imigrační situace,“ řekl novinářům německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Největší vliv na omezení migrace mělo březnové uzavření takzvané balkánské cesty na hranicích Řecka a Makedonie.

Nezanedbatelnou roli sehrála také dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. Ankara souhlasila s tím, že bude přijímat migranty, kteří v EU nemají právo na azyl, výměnou za Syřany, kteří v osmadvacítce právo na ochranu mají.

Vliv na snížení počtu žadatelů o azyl v Německu mělo také rozhodnutí vlády kancléřky Angely Merkelové vymezit takzvané bezpečné země. Příchozí z těchto států mají tvrdší podmínky pro získání azylu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám