Hlavní obsah

Vandalové u Lvova zneuctili památník upáleným Polákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Lvov/Varšava

Neznámí vandalové v noci na úterý v obci Huta Peňacka v okresu Brody u Lvova poničili památník zavražděným Polákům, kteří se za druhé světové války stali oběťmi nacistického komanda. Povalený kamenný kříž byl pomalován barvami ukrajinské vlajky a symboly ukrajinských nacionalistů i runovými SS. Proti vandalismu protestovalo v nótě polské ministerstvo zahraničí. Ukrajinská policie už případ vyšetřuje.

Poničený památník u Lvova

Článek

V obci Huta Peňacka u Lvova upálili v době řadění banderovců 1. března 1944 pět set etnických Poláků. Podle polských historiků je zavraždila nacistická jednotka složená převážně z ukrajinských dobrovolníků a zřejmě za účasti banderovské Ukrajinské povstalecké armády.

Podle informací ukrajinských zdrojů nespáchali čin Ukrajinci, ani ho neprovedla ukrajinská divize SS Haličina, ale „hitlerovská vojska”, protože ve vesnici působili partyzáni řízení z Moskvy.

Ukrajinské úřady zahájily stíhání neznámých pachatelů podle paragrafu 161 trestního zákoníku pro trestný čin nenávisti kvůli národnostnímu nebo rasovému původu a náboženskému vyznání. Případ vyšetřuje i tajná služba SBU. Agentura Unian ve své zprávě naznačila, že může jít o provokační akci Ruska, která má poškodit polsko-ukrajinské vztahy.

Vzhledem k tomu, že zneuctění památníku působí jako připomínka viny Ukrajinců spojených s nacisty, nelze vyloučit, že skutečně může jít o provokaci.

Temný stín na polsko-ukrajinských vztazích

Varšava proti incidentu protestovala nótou, kterou předalo polské velvyslanectví v Kyjevě. Žádá důsledné vyšetření a potrestání viníkům protože ohrožují polsko-ukrajinské vztahy. Vandalský akt odsoudil ukrajinský velvyslanec ve Varšavě, Kyjev polské úřady informoval, že případu věnuje mimořádnou pozornost. Současně navrhl uskutečnit 27. a 28. února tryznu za oběti v Huti Peňacké.

Etnické čistky na Ukrajině v době nacistické okupace rozděluje Ukrajince a Poláky, i když obě země spojuje nechuť k Rusku. Ukrajinští nacionalisté z banderovské Ukrajinské povstalecké armády povraždili v letech 1943 až 1944 zřejmě přes sto tisíc polských civilistů, což se v Polsku označuje za genocidu, zatímco na Ukrajině za volyňskou tragédii.

Napětí se vyhrotilo loni, kdy šel do distribuce v Polsku film Wojciecha Smarzowského Volyň, kde se líčí zločiny banderovců.

Zatímco ve většině zemí jsou banderovci kvůli kolaboraci s nacisty odsuzovaní, mnozí Ukrajinci v nich vidí národní hrdiny. Pomníky s heslem Sláva Ukrajině, hrdinům sláva jsou téměř v každém městě západní Ukrajiny a běžně jsou vedle žlutomodrých ukrajinských praporů vidět i červenočerné banderovské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám