Hlavní obsah

Trump chce peníze na zeď z rozpočtu. Mexiko podle něj zaplatí zpětně

Washington

Tým zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa předeslal, že se nový šéf Bílého domu obrátí na Kongres, aby mu vyhradil peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Zdá se to být v rozporu s předvolebními prohlášeními republikánského kandidáta, který tvrdil, že stavbu v plné výši zaplatí Mexičané, podle Trumpa tomu tak však není. Mexičané prý zaplatí zpětně.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

„Lživá média neinformovala o tom, že veškeré peníze utracené (v zájmu rychlosti) na stavbu velké zdi budou Mexikem uhrazeny později,“ napsal Trump na Twitteru.

O tom, že by Američané mohli peníze na stavbu uhradit a pak si je vymoci od Mexičanů, už Trump hovořil v říjnu, připomněla CNN.

Zda Kongres (v němž mají Trumpovi republikáni většinu), peníze poskytne, není podle zdrojů CNN jasné. Pokud by tak učinil, chtěla by nová administrativa se stavbou začít už v dubnu příštího roku.

Mexiko: Ani teď, ani potom

Smyslem zdi má být ochrana jižní hranice Spojených států s Mexikem před ilegálními migranty a kriminálníky.

Projekt, jehož cena se může vyšplhat do miliard dolarů, chce Trumpův tým financovat z veřejného rozpočtu na základě zákona Secure Fence Act z roku 2006, který prosadila Bushova administrativa. Kritici ale tvrdí, že realizovat podobný projekt na základě víc než desetiletého právního předpisu není možné.

Mexičané se nechali slyšet, že zeď platit nebudou během stavby ani po ní. Jak hodlá budoucí americký prezident od jižního souseda peníze vymáhat, jeho tým nesdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám