Hlavní obsah

Němci vytvořili 3D model Osvětimi, virtuální realita má usvědčit dozorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorská policie vytvořila virtuální model nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Virtuální procházky po vyhlazovacím táboře z druhé světové války mají vyšetřovatelům pomoci usvědčit tehdejší dozorce a další personál z vražd, k nimž v Osvětimi docházelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální model Osvětimi pomáhá německým kriminalistům odhalovat nacistické zločinyVideo: Reuters

 
Článek

„Na modelu jsme pracovali šest měsíců. Použili jsme digitální modely poskytnuté zeměměřičským úřadem ve Varšavě a ortografické nákresy. V květnu 2013 jsme provedli snímkování prostřednictvím laserovým snímačů a pro budovy, které už nestojí, jsme využili plány z památníků v Osvětimi,“ řekl agentuře Reuters Ralf Breker z bavorské policie.

Zatímco vysocí důstojníci SS byli po válce z valné většiny usvědčeni, dozorci a další personál nižších hodností většinou vyvázli bez trestu, protože proti nim chyběly důkazy. Nacisté přitom v Osvětimi v období mezi roky 1940 až 1945 povraždili na 1,5 miliónů lidí, především Židů.

Virtuální realita by mohla pomoci prokázat, jakou funkci obžalovaný plnil a přesně do jaké míry se na vyvražďování podílel.

„Záměrem je získat lepší přehled o tom, co se v táboře dělo a z několika perspektiv a úhlů pohledů posoudit, co mohl kdo vidět. Například ze strážních věží, nebo když kolem procházela rota vojáků. Co jste mohli zahlédnout, mohli jste vidět krematorium?,“ vysvětlil na příkladu policista Breker.

Reklama

Výběr článků

Načítám