Hlavní obsah

Italský populista požaduje od novin omluvy za lži, rozhodovat by o nich měly lidové soudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vůdce italského populistického Hnutí pěti hvězdiček (M5S), bývalý komik Beppe Grillo, navrhl vytvoření lidových soudů, které by zasahovaly proti médiím, jež „vyrábějí falešné zprávy”. Reagoval tak na dlouhodobě kritický postoj velké části sdělovacích prostředků vůči jeho straně i jemu samotnému. Přirovnávají ho za to k fašistickému vůdci.

Foto: Profimedia.cz

Beppe Grillo v Římě

Článek

Grillo napsal  na svém blogu, že by se vydavatelé měli v případě zjištění lží v tisku nebo televizi, které obvinil ze snahy zdiskreditovat M5S, „se skloněnou hlavou veřejně omluvit a zveřejnit správnou verzi na začátku zpravodajského vysílání nebo na první stránce novin”.

„Noviny a televize jsou největšími výrobci falešných informací v zemi, aby ti, kteří jsou u moci, si ji udrželi,” dodal Grillo.

Italská média okamžitě reagovala podle agentury AFP s rozhořčením. Ředitel soukromého zpravodajského kanálu La 7 Enrico Mentana oznámil, že podá proti Grillovi stížnost. Federace italského tisku FNSI odsoudila Grillovu snahu „lynčovat” novináře.

Reagovali i politici. Senátor vládní Demokratické strany Stefano Esposito obvinil Grilla z fašizujících tendencí. Ozvala se i strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, která připomněla cenzorské praktiky z dob vlády fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám