Hlavní obsah

Francouz se připojil k Islámskému státu, jde na deset let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Soud v Paříži v pondělí uložil trest deseti let vězení muži, který se vydal do Sýrie a zapojil se do řad radikálů z Islámského státu. Dvaatřicetiletý bývalý rybář Nicolas Moreau tvrdil, že jen plnil svoji povinnost muslima. Informovala o tom agentura AFP. Za účast v syrské válce byl už dříve odsouzen také jeho bratr.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Moreau se hájil tvrzením, že nikdy nepoškodil Francii a do války se zapojil, aby splnil povinnost muslima. Ujišťoval také, že se s Islámským státem rozešel a označil ho za sektu. Podle AFP však v jeho řadách působil rok a půl, než byl zatčen v Turecku.

Ve vězení za účast v syrském konfliktu si kvůli napomáhání extremistům odpykává trest také jeho třicetiletý bratr Flavien. Ten byl vůbec prvním francouzským islamistou, jehož po návratu ze Sýrie odsoudili. Byl mu uložen nejvyšší možný trest v délce sedmi let. Jeho obhájce tehdy tvrdil, že Moreau nebojoval ani za Islámský stát ani za radikály z Fronty an-Nusra. Flavien podle svých slov vydržel v Sýrii jen pár dní, protože nebyl schopen přestat s kouřením, jak mu nařídili.

Oba bratři byli ve Francii několikrát trestanými recidivisty, mladší Flavien měl 13 záznamů v rejstříku, než se ve vězení obrátil na islám a vydal se do války.

Za Islámský stát bojuje odhadem okolo tisíce francouzských občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám