Hlavní obsah

Terorista převlečený za Santa Clause střílel v klubu v Istanbulu, nejméně 39 mrtvých

– Istanbul • Aktualizováno

Na oblíbený noční klub Reina na břehu Bosporského průlivu v evropské části Istanbulu zaútočil během silvestrovské noci střelec. Na místě bylo nejméně 39 mrtvých včetně 16 cizinců a desítky zraněných. V době střelby bylo v klubu 700 až 800 lidí. České úřady nemají informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané. Podle istanbulského guvernéra Vasipa Sahina šlo o teroristický útok. Zatím se k činu nikdo nepřihlásil, pachatel uniká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři ošetřují raněné po útoku střelce v klubu v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

K útoku došlo kolem půl druhé ráno místního času, uvedla BBC. Podle guvernéra Sahina ho má na svědomí jeden pachatel s automatickou puškou, který předtím, než vstoupil do klubu, zastřelil policistu a jednoho civilistu.

„Jakmile se dostal do klubu, zahájil palbu na lidi, kteří oslavovali příchod nového roku,” řekl Sahin.

Foto: Stringer, Reuters

Zranění po teroristickém útoku

Někteří lidé v panice skákali do vody, aby se před palbou zachránili. Útočník byl převlečený za Santa Clause. Svědci ho podle tiskové agentury Dogan slyšeli „vykřikovat něco v arabštině”.

Některá média s odvoláním na svědky informovala, že atentát měli na svědomí dva střelci, oficiální místa však mluví jen o jednom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terorista převlečený za Santa Clause střílel v klubu v IstanbuluVideo: AP, Reuters

Zatím není zcela jasné, co se stalo s teroristou. Média v noci informovala, že by mohl být stále v klubu. Na místo přijel pyrotechnik a speciální policejní složky, které budovu obklíčily a chystaly se k zásahu.

Nad ránem turecký ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že pátrání po teroristovi pokračuje.

Turecké úřady na atentát uvalily informační embargo a povolily domácím médiím zveřejňovat jen oficiální vyjádření vládních představitelů.

Foto: Stringer, Reuters

Okolí klubu je uzavřeno

Klub, kde k útoku došlo, je velmi oblíbený mezi istanbulskými vyššími kruhy, často ho navštěvují umělci, celebrity, fotbalové hvězdy.

Incident se odehrál ve chvíli, kdy v Istanbulu platí zostřená bezpečnostní opatření kvůli obavám z teroristických útoků. Během silvestrovské noci dohlíželo ve městě na pořádek 17 tisíc policistů.

Foto: Stringer, Reuters

Sanitky u klubu, kde řádili střelci

Útok v Istanbulu ostře odsoudili světoví politici jako „odporný teroristický čin“. Americký prezident Barack Obama vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a nabídl turecké vládě pomoc při vyšetřování.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová na Twitteru napsala: „Rok 2017 začal útokem v Istanbulu. Naše myšlenky jsou s oběťmi a jejich blízkými. Budeme pokračovat v práci na tom, abychom takovým tragédiím předcházeli“.

Účast vyjádřil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Strašlivý začátek roku 2017 v Istanbulu. Soucítím s rodinami oběti tohoto odporného zločinu,“ napsal na Twitteru.

Istanbul a Ankara se v loňském roce staly terčem několika teroristických útoků, za nimiž stál buď takzvaný Islámský stát, nebo kurdští povstalci. Celkem při nich zahynulo více než 180 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám