Hlavní obsah

Ruská reakce na americké sankce: Lavrov navrhl oplatit stejnou mincí

– Moskva/Washington • Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na nové sankce ze strany Spojených států a vyhoštění 35 ruských diplomatů z USA navrhuje vyhostit stejný počet amerických diplomatů z Ruska. Americká televize CNN v této souvislosti také mluvila o uzavření Anglo-americké školy v Moskvě, ruské ministerstvo zahraničí však tuto informaci dementovalo.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin na archivním snímku

Článek

Zmíněnou školu v Moskvě kromě jiných navštěvují děti pracovníků velvyslanectví Spojených států, Velké Británie a Kanady. Podle zdroje CNN také Rusko uzavřelo prázdninový dům americké ambasády v lese u Moskvy.

Mělo se jednat o první reakci na kroky USA a zřejmě o přímou reakci na uzavření dvou nemovitostí v Marylandu, které k rekreaci využívají ruští diplomaté. Podle Bílého domu sloužil jeden z objektů ke špionážním aktivitám.

Zprávy o uzavření školy ale mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová dementovala a označila za lež.

Šéf ruské diplomacie Lavrov už také navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi vyhoštění 35 amerických diplomatů. Ani na to však zatím nedošlo.[celá zpráva]

Na odjezd mají 72 hodin

Washington tvrdý krok vůči Rusku nějakou dobu avizoval. Důvodem jsou podle Obamovy administrativy zjištění, že se ruští hackeři snažili ovlivňovat dění během prezidentských voleb. Rusko označilo nové sankce za „nešťastné“ a „déjà vu z dob studené války“. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina uvedl, že Rusko nemá na vybranou a přistoupí k odpovídajícím opatřením. Putin ale prý nehodlá příslušná rozhodnutí uspěchat.

USA ve čtvrtek uvalily sankce na čtyři jednotlivce a pět subjektů, které přímo spojují s hackerskými útoky a snahou ovlivňovat volby. Jsou mezi nimi i ruské tajné služby GRU a FSB. Sankce byly zavedeny také proti třem společnostem poskytujícím materiální podporu GRU. Američané současně sankcionovali dva další ruské občany, kteří údajně s použitím počítačových prostředků usilovali o krádež materiálů včetně osobních dat. Oba byli delší dobu v hledáčku FBI, uvedla CNN.

Washington zároveň rozhodl o vyhoštění 35 ruských diplomatů. Všichni mají i s rodinami na opuštění USA čas 72 hodin. [celá zpráva]

Trump je proti, republikáni jsou rozdělení

Proti Obamovu rozhodnutí se postavil jeho nástupce Donald Trump, jenž bude inaugurován za tři týdny. [celá zpráva]

Jeho Republikánská strana je ale v názoru na sankce rozdělená a polovina straníků je podporuje, mezi nimi je i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Ten dokonce nazval sankce opozdilými.

Používali i rozšířený phishing

Americké úřady jsou přesvědčeny, že se Rusové nabourali do sítí Demokratické strany, hovoří se ale také o tom, že někdo vnikl také do systémů republikánů. Vedení tajných služeb nicméně odmítlo tvrzení CIA, že Rusko ovlivnilo listopadové prezidentské volby. Vedení shledalo, že pro takové tvrzení neexistují důkazy, a Rusko nařčení odmítá.

Jak uvedla ČTK, ruská civilní i vojenská rozvědka podle společné analýzy amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva vnitřní bezpečnosti (DHS) vedla „kybernetické operace zacílené na americkou vládu a obyvatele“.

V některých případech se hackeři ukrývali za falešnými identitami, aby oběti nedokázaly zjistit původce útoků. Používali rovněž typické praktiky takzvaného phishingu, například rozesílání podvodných e-mailových zpráv tvářících se jako oficiální komunikace, s jejichž pomocí lákali z lidí hesla k jejich uživatelským účtům či jiná tajná data. Nejméně jeden člověk otevřel podle analýzy přílohu, která do jeho počítače nahrála škodlivý program určený ke sběru dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám