Hlavní obsah

Ruští potápěči našli černou skříňku zříceného tupolevu, ostatní Tu-154 nesmějí létat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči
Aktualizováno

Ruským potápěčům se podařilo najít jednu z černých skříněk v neděli zříceného tupolevu, kterým letěl hudební soubor Alexandrovci. Zařízení zaznamenávající komunikaci posádky a letové údaje se podle serveru RT.com našlo v Černém moři nedaleko Soči, kde se Tupolev Tu-154 ministerstva obrany zřítil. Až do vyšetření příčiny neštěstí Rusko pozastavilo všechny lety stejného typu letadel.

Foto: Dmitry Petrochenko, Reuters

Vládní ruský Tupolev Tu-154

Článek

„V průběhu pátrací operace byla pod kabinou objevena černá skříňka. Brzy bude vyzvednuta z vody,“ řekl serveru RT.com nejmenovaný zdroj z ruské armády s tím, že v zadní části letounu by měla být ještě dvě záznamová zařízení.

Příčina pádu letounu s 91 lidmi na palubě, který havaroval krátce po startu ze Soči, zůstává nejasná. Podle zdroje RT.com zřejmě cosi vniklo do motoru, pravděpodobně ptáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři tahají z moře trosky zříceného letounuVideo: Reuters

„Jednou z klíčových teorií zřícení letadla je možnost, že do motoru pronikly cizí předměty,“ prozradil dále armádní zdroj s tím, že v úvahu přichází i chyba pilotů nebo technická závada.

Na palubě tupolevu bylo celkem 92 lidí, nikdo tragédii nepřežil.

Podle seznamu zveřejněného ruským ministerstvem obrany bylo v letounu 64 členů věhlasného souboru Alexandrovci, včetně jeho ředitele a uměleckého šéfa, generála Valerije Chalilova. Z pěvecké části souboru se vyhnuli pohnutému osudu zřejmě jen tři hlavní sólisté, kteří spojem neodletěli.

Podle agentury RIA Novosti zatím záchranáři vyprostili těla dvanácti lidí. Letoun se zřítil krátce po startu z letiště v Soči. Namířeno měl do syrské Latákie, kde měli Alexandrovci zazpívat ruským vojákům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám