Hlavní obsah

Zrychlíme deportace Tunisanů, slíbila Merkelová

– Berlín

Čtyři dny po útoku v Berlíně spolková kancléřka Angela Merkelová představila občanům první opatření, které by mělo pomoci obdobným masakrům předcházet. Po telefonu požádala tuniského prezidenta, aby se zasadil o rychlejší přijímání Tunisanů vypovězených z Německa. Zrychlit by se mělo i deportační řízení na německé straně. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Letos jsme v deportování Tunisanů, kteří nemají právo zůstávat v Německu, udělali pokrok. Já jsem ale řekla tuniskému prezidentovi, že to tento proces musíme (ještě) významně urychlit a navýšit počet lidí, kteří se vracejí,“ řekla Merkelová.

Během projevu, který byl reakcí na dopadení teroristy Anise Amriho v Itálii, kancléřka řekla, že útok, při němž v minulosti trestaný Tunisan ukradl kamión a vjel s ním do davu lidí, nastolil řadu otázek, na něž se bude vláda ptát. Až získá odpovědi, přijme opatření pro zlepšení bezpečnosti.

„Tam, kde bude vidět nutnost politických nebo zákonných změn, přijmeme ve vládě rychle nutná opatření," slíbila Merkelová.

Nyní je podle ní důležité nenechat se zastrašit. „Naše demokracie, náš právní stát, naše hodnoty, naše lidskost jsou alternativou vůči nenávistí naplněnému světu terorismu a budou silnější než terorismus,” dodala na závěr asi šestiminutového vystoupení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám