Hlavní obsah

Každý čtvrtý Slovák by si přál návrat diktatury

Právo, ivi
Bratislava

Téměř každý čtvrtý obyvatel Slovenska by současný parlamentní systém nahradil diktaturou a 28 procent Slováků by uvítalo návrat k socialistickému zřízení, které v tehdejším Československu existovalo před rokem 1989. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro neziskovou organizaci Ineko. Extrémní řešení podporují většinou lidé s nižším vzděláním a příjmem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Předseda extremistické Lidové strany Naše Slovensko Marián Kotleba

Článek

„Na Slovensku je poměrně velká nespokojenost se stavem demokracie. Až 40 procent lidí si myslí, že demokracie je špatná. A 43 procent lidí je toho názoru, že se demokracie za posledních pět let zhoršila," řekl ve čtvrtek novinářům ředitel Ineko Peter Goliaš. Na 40 procent Slováků navíc očekává „příchod silného vůdce".

S kvalitou demokracie je spokojeno pouze 26 procent Slováků. Za posledních pět let se kvalita demokracie zlepšila podle 18 procent respondentů. Na 35 procent Slováků by chtělo, aby jejich země vystoupila z Evropské unie.

Nespokojení kotlebovci 

Nejmenší spokojenost se současným stavem vyslovili sympatizanti krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Naopak pozitivně stav a vývoj demokracie na Slovensku hodnotí voliči dvou vládních stran Směr-sociální demokracie a Slovenské národní strany.

Podle čtyř pětin Slováků politici nepracují ve veřejném zájmu, ale ve vlastním zájmu nebo v zájmu spřízněných podnikatelů a neřeší problémy lidí.

Slovákům také vadí korupce, že nehospodárné nakládání s majetkem a penězi státu není trestáno, že si lidé nejsou před zákonem rovni a v zemi je slabá vymahatelnost práva. „Lidé, kteří jsou ochotni podpořit extremismus, jsou frustrovaní. Nespokojenost se zneužíváním moci žene lidi k extremismu,“ shrnul Goliaš.

Reklama

Výběr článků

Načítám