Hlavní obsah

Explozi u stadiónu v Istanbulu natočila kamera

– Istanbul • Aktualizováno

Turecké úřady v neděli zveřejnily záběry ze sobotního teroristického útoku u stadiónu v Istanbulu. Stal se dvě hodiny po fotbalovém utkání mezi tamním klubem Besiktas a Bursasporem. K útoku se v neděli přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Podezření na Kurdy vyjádřil už dříve podle agentury Reuters ministr vnitra Süleyman Soylu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bezpečnostní kamera zachytila výbuch v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Jak již Novinky informovaly, sebevražedný atentátník nejprve odpálil bombu v autě, zhruba o minutu později v nedalekém parku odpálil druhou. Zabil tak nejméně 38 lidí, z toho 30 policistů, dalších 155 bylo zraněno. [celá zpráva]

S bandity zúčtujeme tak, abychom uspokojili každého, kdo nyní oplakává oběti.
Süleyman Soylu, ministr vnitra

„Policie v souvislosti s útokem zadržela třináct lidí,“ upřesnil pro server Hurriyet Daily News turecký ministr vnitra Soylu. K útoku se přihlásila skupina TAK, podle níž zahynuli dva její členové.

„Řeknu to jasně. S těmi bandity zúčtujeme tak, abychom uspokojili každého, kdo nyní oplakává oběti,“ citovala Soylu agentura Reuters. Podle tureckých ozbrojených sil bude boj s terorismem pokračovat tak dlouho, „dokud nezneškodníme posledního teroristu“.

„Nekřičte! Nedělejte teroristům radost“

NBC News přinesla i reakci taxikáře, který se v místě bombových útoků pohyboval. Kromě zaznamenání roztříštěných oken v restauraci a zvuku střelby pocítil tlakovou vlnu výbuchů i sám - narazil hlavou do taxametru, následně mu neustále z okolního hluku zvonilo v uších.

„Uprostřed výkřiků jsem uslyšel důstojníka, jak říká: ‚Nekřičte! Nedělejte pachatelům radost!'“ cituje rovněž NBC News fotoreportéra AP Ismaila Coskuna.

Prezident Recep Tayyip Erdogan teroristický útok v Istanbulu odsoudil. Čtrnáct lidí leží na jednotce intenzivní péče, stav nejméně šesti z nich je kritický.

Turecká fotbalová federace oznámila, že se další utkání odehrají podle plánu, pouze s minutou ticha před každým zápasem.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek útoky důrazně odsoudil a uvedl, že Česká republika stojí pevně při Turecku. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK řekla, že podle zjištění českého konzulátu v Istanbulu není známo, že by mezi zabitými civilisty byli cizinci.

Reklama

Související články

Exploze v pákistánské mešitě zabila 52 lidí

Nejméně 52 lidí v sobotu přišlo o život a více než 100 osob bylo zraněno při explozi bomby v mešitě v centrálním Pákistánu, oznámila místní vláda. Mezi oběťmi...

Výběr článků

Načítám