Hlavní obsah

V Bulharsku explodoval vlak s plynem. Výbuch zlikvidoval dvacet domů a zabil sedm lidí

• Aktualizováno

Sedm lidí zahynulo a dalších 29 utrpělo zranění při explozi nákladního vlaku převážejícího propan-butan a propen v Bulharsku. Podle agentury Reuters odvolávající se na policejní zdroje vlak s 19 cisternami nejdříve vykolejil a výbuch poté zdemoloval nejméně dvacet budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bulharsku explodoval vlak s plynemVideo: AP

 
Článek

K neštěstí došlo ve 4:42 SEČ na nádraží obce Chitrino u města Šumenu na severovýchodě Bulharska. Reuters uvedla, že lidé zahynuli a byli zraněni ve zřícených budovách. Někteří zranění totiž utrpěli popáleniny až na 90 procentech těla.

Foto: Handout/ Bulgarian Interior Mini, ČTK/AP

Výbuchem poničená budova v Chitrinu

Záběr z výbuchu vlaku

Foto: Handout/ Bulgarian Interior Mini, ČTK/AP

Převrácené cisterny na nádraží v Chitrinu

Podle starosty obce Nuridina Basri Ismaila je situace vážná. „První vlna výbuchu byla velmi silná. Jsou obavy z dalších výbuchů, protože vlak měl mnoho vagónů. Ty se teď ochlazují,” řekl.

Podle předsedy vlády Bojko Borisova, který se na místo tragédie vypravil, prý nebezpečí dalších výbuchů již nehrozí. Strojvedoucí, který přežil nehodu, uvedl, že celá souprava se od pátého vagónu odtrhla.

Foto: Stringer, Reuters

Zranění obyvatelé Chitrina po výbuchu cisteren s kapalným plynem

Také velitel policejního oddělení požární bezpečnosti a civilní ochrany Nikolaj Nikolov uvedl: „Exploze vyvolala požár. Neočekáváme další výbuch, ale lidé z vesnice byli evakuováni.“ Ti, kteří evakuaci odmítnou, jsou k ní přinuceni.

Na místě zasahuje kolem 150 hasičů, kteří zároveň pátrají po přeživších v troskách. Příčina nehody se vyšetřuje a na místě ji zjišťují vyšetřovatelé a odborníci prokuratury a policie. Podle ministra dopravy Ivajlo Moskovski, který se vyjádřil pro televizi bTV, si výhybkář všiml jiskření od lokomotivy, když přijížděla k nádraží, což by mohlo svědčit o prudkém manévru strojvedoucího a o snaze rychle snížit rychlost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám