Hlavní obsah

Paříž, Madrid i Atény zakážou dieselová auta

– Ciudad de México

Evropské metropole Paříž, Madrid a Atény a s nimi mexické hlavní město Ciudad de México zakážou do deseti let dieselové automobily, aby se v centrech měst zlepšilo ovzduší. Namísto toho budou podporovat vozy s alternativními pohony, městskou hromadnou dopravu a budou se snažit povzbudit lidi, aby více chodili pěšky a jezdili na kole. Podle BBC se na tom shodli jejich starostové během setkání v Mexiku.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Smog nad Paříží

Článek

„Naše město zavádí smělý plán. Postupně vykážeme ze silnic vozy, které nejvíce znečišťují ovzduší. Naše ambice je jasná a už jsme ji začali naplňovat. Chceme zakázat vozy na dieselové palivo stejně jako Tokio, které to už udělalo,“ prohlásila pařížská starostka Anne Hidalgová.

V Paříži už nyní jednou měsíčně uzavírají hlavní bulvár Champs-Élysées a vyčleňují ho výhradně pro chodce a cyklisty. Nedávno také radnice rozhodla o uzavření tříkilometrového silničního úseku podél Seiny a dvouproudovou komunikaci proměnila v ulici pro pěší. [celá zpráva]

Dieselové vozy zaregistrované před rokem 1997 nesmí už nějakou dobu do centra, přičemž radnice podmínky každý rok zpřísňuje. Stará vozidla se vznětovými motory ještě bez filtrů pevných částic či oxidačních katalyzátorů produkují plyny s množstvím drobných prachových částic, které ovzduší významně znečišťují. K tomuto znečištění přispívá také tvorba oxidů dusíku při spalování.

Anketa

Jste pro zákaz dieselových aut v centrech měst?
Ano
47,6 %
Ne
52,4 %
Celkem hlasovalo 5229 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám