Hlavní obsah

Rusové už toho mají dost. Stále více se jich chce sblížit se Západem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Více než dvě třetiny Rusů by si přály sblížení se Západem. V průzkumu nezávislého střediska Levada by takový vývoj přivítalo 71 procent dotázaných, což je o pětinu více než loni v červnu. Tento výsledek se blíží historickému maximu z března 2000, kdy se pro lepší vztahy se Západem vyslovilo 76 procent Rusů, napsal podnikatelský list RBK.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Prvomájová demonstrace v Moskvě, ilustrační foto

Článek

Současně 56 procent dotázaných připustilo, že se ke Spojeným státům stavějí špatně či spíše špatně. V předchozích průzkumech z letošního roku ale takto odpovídaly skoro dvě třetiny účastníků. Vůči Evropské unii má záporný postoj také nadpoloviční většina, 54 procent dotázaných.

K vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin poznamenal, že Rusové sice touží po normalizaci vztahů se západními státy, ale myslí si, že iniciativa v tomto směru by měla vzejít od Západu.

Lepší vnímání USA ruskou veřejností přičetl médiím, která poukazují na možnost oteplení rusko-amerických vztahů po zvolení Donalda Trumpa; podle jiného průzkumu Levady zlepšení vztahů mezi oběma jadernými velmocemi po Trumpově zvolení čeká více než polovina Rusů.

Zájem o zlepšení vztahů se Západem a současně negativní postoj k USA a EU podle politologa Igora Budina nepředstavují rozpor, ale vystihují dvojznačný vztah k Západu – na jedné straně si Rusové uvědomují ruské zaostávání a potřebu spolupráce, ale přesto vnímají západní země jako nepřátele. Hlubší změna v postojích by potřebovala více času.

Také analytik Jevgenij Minčenko přičítá výkyv v náladách Trumpově zvolení. "Lidé si teď říkají, že Američané jsou chlapíci – zvolili Trumpa, normálního chlapa, přestože proti němu byla veškerá propaganda a celá mašinérie americké elity," poznamenal s tím, že Trumpova soupeřka Hillary Clintonová byla Rusy vnímána jako "komunistická byrokratka" – nenáviděná, prolhaná, falešná a zkorumpovaná.

Únava ze zahraniční politiky Moskvy

Socioložka Olga Kryštanovská se domnívá, že vyznění průzkumů ovlivnila jistá únava zahraniční politikou ve stylu "všechny nenávidíme, všichni jsou zlí", jakož i ruské vnímání Trumpova zvolení jako vítězství "našeho člověka" a úspěch ruského prezidenta Vladimira Putina.

"To, že Rusové projevili vřelejší vztah k Američanům, je zásluha výlučně ruských médií," odhadla politoložka Jekatěrina Jegorovová, podle které postoj Rusů k jiným zemím "je vždy především dílem propagandy" ve státních televizích.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

List Kommersant připomněl, že při nástupu Baracka Obamy do Bílého domu jen třetina Rusů – proti nynější polovičce – věřila ve zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám