Hlavní obsah

Britský expremiér Major: Druhé referendum by nebylo od věci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Do debaty o podobě brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie, nově vstoupili bývalí předsedové vlády Tony Blair a John Major. Zatímco labourista Blair upozornil, že se Londýn bude muset podřídit legislativě EU, pokud bude chtít zůstat na společném trhu, anebo utrpí ekonomické škody, konzervativec Major poznamenal, že by případné druhé referendum o vystoupení či setrvání království v Unii nebylo od věci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér John Major

Článek

Nejprve se k brexitu vyjádřil Blair v rozhovoru pro časopis New Statesman. Vyloučil svůj návrat do vysoké politiky, ale přiznal, že chce kvůli komplikovaným přípravám na vystoupení z EU, jež bude mít dalekosáhlé důsledky, do politiky víc mluvit.

Blair by si přál, aby byl brexit zastaven. Podle něj je rozhodnutí o něm chybou, respektive na ničem nic nemění, pokud bude chtít Británie zůstat na společném unijním trhu.

„Buď dostanete maximální přístup na jednotný trh, ale v takovém případě musíte přijmout podstatné množství pravidel týkající se migrace, plateb do rozpočtu nebo jurisdikce Evropského soudu. To si pak lidé mohou říct: No, počkat, proč potom odcházíme?“ poznamenal Blair a pokračoval: „Anebo jednotný trh opustíte a může přijít velké ekonomické trápení. Protože když to učiníte, tak nepochybně potrvá roky, možná celou dekádu, než se ekonomika restrukturuje“.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair v Evropském parlamentu

Jednotný trh je základní mantrou

Podobně to vidí Blairův předchůdce v čele britské vlády John Major, který podle deníku The Times ve čtvrtek během soukromé večeře k 100. výročí nástupu Davida Lloyda George do čela vlády v Londýně prohlásil, že by měl pochopení pro případné druhé referendum o EU.

„Slýchám argument, že 48 procent lidí, kteří hlasovali pro setrvání, by neměli mluvit do toho, co bude. To nemohu přijmout. V demokracii nikdy neplatila tyranie většiny a neměla by platit obzvláště v naší demokracii,“ řekl také Major, podle něhož by do vyjednávání o brexitu jednoznačně měl mluvit parlament.

Major ovšem ve skutečnosti v nové referendum nevěří a smířil se s tím, že Británie Unii opustí. Přeje si však, aby zůstala Unii co nejblíže, především z ekonomických důvodů. Podle Majora je jednotný evropský trh „nejbohatším trhem, jaký kdy lidstvo vidělo“.

Britská konzervativní vláda uznala výsledek červnového referenda jako závazný a premiérka Theresa Mayová chce brexit spustit v březnu. Jestli termín dodrží, ale není jisté, protože soud rozhodl, že si musí parlamentem nechat odsouhlasit plán toho, co chce vyjednat, a odvolání bude soud vyšší instance teprve řešit.

Mluvčí Mayové v pátek myšlenku druhého referenda jasně odmítl. „Po celou dobu jasně říkáme, že lid Spojeného království dal vládě jasné instrukce, abychom z Evropské unie vystoupili,“ řekl deníku The Guardian.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám