Hlavní obsah

V Bulharsku se vzbouřili migranti, demolují vybavení tábora a zakládají požáry

Charmanli

V uprchlickém táboře Charmanli na jihu Bulharska se ve čtvrtek vzbouřilo na dva tisíce migrantů, kteří napadli policisty a začali demolovat nově postavenou budovu, která měla být otevřena tento týden, a založili několik požárů. Na místě jsou připraveni těžkooděnci, ale zatím nezasahují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V bulharském přijímacím táboře došlo ke střetům mezi migranty a policistyVideo: Reuters

 
Článek

Agentura BGNES informovala, že rebelie vznikla spontánně, když nespokojení migranti ubytovaní v objektu tábora zapálili pneumatiky a začali házet kamení na policisty. Podle bulharského serveru Novinite žádají otevření 30 kilometrů vzdálené hranice a volný průchod do Srbska.

Server Novini.bg ale napsal, že se migranti v Charmanli vzbouřili kvůli nařízení, že nesmějí opouštět tábor. Bulharské úřady toto opatření zavedly v minulých dnech s poukazem na to, že se mezi obyvateli objektu vyskytla infekční onemocnění.

Migranti se vzbouřili už před měsícem

Podobná vzpoura se v Charmanli odehrála už před měsícem. Zasáhnout a uklidnit situaci tehdy do tábora přijely posily ze Svilendgradu, Dimitrovgradu a také z Kardžali.

Od březnového uzavření takzvané balkánské migrační cesty, vedoucí z Řecka přes Makedonii a Srbsko, čelí Bulharsko zvýšenému počtu běženců, kteří přes jeho území ilegálně směřují do západní Evropy. Kvůli migrační vlně bulharská armáda také postavila plot na hranicích s Tureckem.

Sofia rovněž požádala Evropskou komisi o pomoc při ochraně svých hranic — poskytnutí policistů, speciálních vozidel a také sledovacích zařízení.

Reklama

Související články

Migranti se bouří v Bulharsku i v Řecku

Protesty migrantů propukly v pondělí v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos a i v bulharském Charmanli. Uprchlická vlna přitom nekončí, do Itálie už lodě...

Výběr článků

Načítám