Hlavní obsah

Merkelová nemá konkurenci a bude zase kancléřkou, naznačuje průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová, která v neděli oznámila, že se pokusí počtvrté obhájit mandát, má velkou šanci. Naznačuje to čerstvý průzkum agentury Forsa, z něhož vyplývá, že má křesťanskodemokratická politička důvěru přibližně poloviny Němců.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Respondenti Forsy napověděli, že by Merkelová z CDU nyní porazila oba potenciální rivaly, tedy současného vicepremiéra a předsedu SPD Sigmara Gabriela i předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze z téže strany.

Pokud by došlo na přímý souboj mezi šéfkou CDU a lídrem SPD, vyhrála by podle agentury Forsa s přehledem Merkelová, jíž by odevzdalo svůj hlas 50 procent respondentů. Gabriela by přitom upřednostnilo jen 16 procent oslovených.

V duelu Merkelová versus Schulz by současná spolková kancléřka bodovala v poměru 49 procent ku 27 procentům hlasů.

Agentura Forsa se zajímala také o náklonnost voličů k politickým stranám. Křesťanským demokratům by dalo svůj hlas 36 procent, zatímco sociálním demokratům 23 procent. Do Spolkového sněmu by se dostali také Alternativa pro Německo (AfD), Levice i Zelení. Všechny tři strany by obdržely po deseti procentech. Svobodní demokraté by ve Sněmu usedli také a to po zisku pěti procent.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lídr SPD Sigmar Gabriel bude vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky

Průzkum byl vypracován na základě odpovědí vzorku 2505 Němců oprávněných volit, v období od 14. do 18. listopadu. Předpokládaná odchylka je 2,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám