Hlavní obsah

Restaurátoři obnovili carův obří portrét. Byl skrytý za Leninem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký portrét posledního ruského cara Mikuláše II., téměř století ukrytý za podobiznou vůdce bolševické revoluce Lenina, bude brzy vystaven v Petrohradě. Řekla to šéfka skupiny restaurátorů Taťjana Pocelujevová.

Foto: Profimedia.cz

Portrét cara Mikuláše II. byl skrytý za Leninem

Článek

„Pompézní portrét imperátora namalovaný Iljou Galkinem v roce 1896 zůstal ukrytý skoro

90 let na druhé straně jiného portrétu, Lenina, který vytvořil v roce 1924 jiný malíř, Vladislav Izmajlovič,“ řekla Pocelujevová, jejíž skupina pracovala na obnově plátna tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Autor Leninova portrétu postupoval tak, aby dílo svého předchůdce nezničil.

Malba o velikosti čtyři krát tři metry, která zachycuje Lenina hrdě stojícího před Petropavlovskou pevností, visela celou dobu v slavnostním sále petrohradské školy, v níž býval za carských dob obchodní institut. Obraz, který na svém místě zůstal skoro století, byl v 70. letech náhodou poškozen. Jeho obnova ale začala až v roce 2013 a při ní restaurátoři objevili druhý portrét.

Autor Leninova portrétu, sovětský malíř Izmajlovič (1872–1959), podle Pocelujevové očividně postupoval tak, aby dílo svého předchůdce nezničil. Posledního cara přemaloval snadno odstranitelnými, vodou rozpustnými barvami.

Reklama

Výběr článků

Načítám