Hlavní obsah

Řekové při návštěvě Obamy protestovali proti politice USA, došlo i na slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká policie v úterý zasahovala proti asi třem tisícům demonstrantů, kteří protestovali proti politice amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten přicestoval do Atén na státní návštěvu. Policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a zábleskové granáty. Informovala o tom televize Fox News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Během Obamovy návštěvy v Řecku došlo ke střetům demonstrantů a policie v AténáchVideo: Reuters

 
Článek

Zejména mladí anarchisté a přívrženci krajní levice házeli zápalné lahve, demolovali auta holemi, házeli kamení a pokusili se prorazit kordon vystavěný z policejních autobusů. Snažili se dostat až k americké ambasádě, tam je ale policie nepustila.

Demonstrovali také komunisté, jejich shromáždění, kterého se účastnilo asi pět tisíc lidí, se ale obešlo bez násilí.

Lídr řeckých komunistů Dimitris Koutsoumbas označil Obamovu návštěvu za provokaci. „USA jsou stát, který vyvolává vojenské převraty, vměšuje se a podniká imperialistické války od Ukrajiny přes Blízký východ severní Afriku a Asii až po Latinskou Ameriku,“ prohlásil.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Demonstranti házeli zápalné lahve.

Úterní protesty dostaly řeckého ministerského předsedu Alexise Tsiprase, který předsedá Koalici radikální levice, do nezáviděníhodné situace, poznamenala Fox News. Policie za jeho vlády totiž proti demonstrantům použila stejné prostředky, jako používala při nepokojích před volbami.

Řecká levice chová k Američanům tradičně nepříliš přátelský vztah. Zazlívá jim mimo jiné podporu diktátorského režimu vojenské junty, která v zemi vládla v letech 1967 až 1974.

Reklama

Související články

Pumpování peněz do Řecka pokračuje

Vedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v úterý schválilo vyplacení 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard korun) ze záchranného programu pro Řecko. Rada...

Výběr článků

Načítám