Hlavní obsah

Poláci exhumují exprezidenta Kaczyńského, nehoda ve Smolensku byl prý atentát

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakov
Aktualizováno

Ze sarkofágu, v němž je na krakovském hradě Wawel pochován bývalý polský prezident Lech Kaczyński a jeho manželka Marie, v pondělí navečer exhumovali jejich těla. Stalo se tak šest a půl roku po leteckém neštěstí, při kterém v ruském Smolensku zahynul prezidentský pár společně s celým 94členným doprovodem a posádkou. Současná vláda věří, že šlo tehdy o atentát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exhumací bývalého polského prezidenta Kaczyńského začalo nové vyšetřování smolenské katastrofyVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv oficiální vyšetřování dospělo k závěru, že nehodu během přistání prezidentského speciálu zavinili polští piloti a mimořádně špatné počasí, vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí dvojče Kaczyńského Jaroslav, po loňském nástupu k moci začala s novou razancí prosazovat myšlenku, že nešlo o nehodu, nýbrž o atentát.

PiS byla zároveň iniciátorem exhumací, které byly zahájeny i přes jednoznačný nesouhlas 250 pozůstalých po obětech. Polská prokuratura tvrdí, že při vyšetřování došlo k „závažným chybám a opomenutím“, přičemž ruská strana neposkytla veškerou dokumentaci.

Foto: ČTK/AP

Hrob polského exprezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie v Krakově

Vyzvednutí z hrobů a soudním pitvám bude podrobeno 83 obětí letecké nehody, neboť devět dalších exhumovali už v uplynulých letech a těla zbylých čtyř byla zpopelněna.

Vláda věří ve spiknutí

PiS od tohoto kontroverzního kroku očekává „potvrzení, že 10. dubna 2010 došlo ve Smolensku k připravenému spiknutí, a ne k tragickému leteckému neštěstí,“ uvedl portál Onet.pl.

Polská delegace tehdy mířila do Katyně, aby uctila památku tisíců zajatých polských důstojníků, které zde v roce 1940 povraždili Rusové na Stalinův příkaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám