Hlavní obsah

Země střední Evropy se připravují na konec dohody s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Středoevropské státy se připravují na možné selhání migrační dohody EU s Tureckem. O samostatném zajištění vnější hranice EU v pondělí v Rakousku jednali ministři obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC), jejíž součástí je i Česká republika. Následovat má podobná schůzka i s ministry vnitra a poté již konkrétní akční plán, napsala rakouská tisková agentura APA.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti na balkánské cestě v létě 2015

Článek

„Vzhledem k tomu, že dohoda mezi EU a Tureckem je stále křehčí a ukazují se v ní trhliny, chceme být schopni jednat sami,” řekl rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Podle něj přebírá Turecko zpět jen málo uprchlíků, zatímco jejich příliv na řecké ostrovy opět výrazně narůstá.

Doskozil upozornil, že ohrožena jsou nyní i přístupová jednání mezi EU a Ankarou. Turecko „je na přímé cestě k diktatuře”, řekl v neděli listu Kurier. Ze všech těchto důvodů je prý třeba se připravit na to, „co se stane, když (migrační) dohoda přestane platit,” řekl agentuře APA.

V případě selhání dohody bude nutné posílit vnější ochranu hranic EU vojenskými, policejními i civilními složkami. Rakousko může podle Doskozila také poskytnout Srbsku 30 nočních dalekohledů a Bulharsku 40 transportních vozidel. Ministři obrany chtějí i písemně požádat EU, aby podpořila finanční potřeby dotčených států.

Chystá akční plán

Doskozil jako současný předseda CEDC svolal do města Fraunkirchen své protějšky z Černé Hory, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Makedonie, Polska, Slovenska, Slovinska a Srbska, tedy zemí na takzvané balkánské trase, přes kterou proudí do Evropy uprchlíci z Turecka. Za českou stranu se schůzky zúčastnil náměstek ministra obrany Jakub Landovský. Jednání ministrů obrany má pokračovat ještě v úterý v Sarajevu.

Na pondělní  schůzce se diskutovalo i o možném vyřizování žádostí o azyl v centrech mimo území EU.

Podobné jednání nyní Doskozil plánuje i na úrovni ministrů vnitra, včetně zástupců Rumunska a Bulharska. Následně se podle APA očekává vypracování konkrétního akčního plánu pro případ selhání dohody s Tureckem. Ankara sama dlouhodobě vypovězením smlouvy vyhrožuje, neboť Brusel zatím nesplnil závazek zrušit víza pro turecké občany, kteří cestují do zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám