Hlavní obsah

Salónek slovenského vládního speciálu byl vyhrazen půlročnímu Riškovi

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Při nedělním letu z lotyšské Rigy do Bratislavy byl na palubě slovenského vládního speciálu nejmladším pasažérem půlroční Riško. Premiér Robert Fico pro něj a jeho matku Dianu vyhradil v letadle salónek. Rodiče malého Riška jsou Slováci pracující v Rize a syn se jim narodil s vrozenou nemocí, kvůli níž musel absolvovat už pět operací. Po příletu na Slovensko byl hospitalizován v dětské nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský vládní speciáll

Článek

Ve vládním speciálu byl kvůli Riškovi i lékařský dozor.

„Vracíme se konečně domů. Riško byl šest měsíců v nemocnici v Rize. Bez lékařského dozoru bychom se domů nedostali. Riško má problémy s dýcháním. Slovy ani nedokážu vyjádřit, jak jsem šťastná, že nám takto všichni pomohli,“ řekla Riškova matka televizi Joj.

Podle ní bylo štěstí, že se evropsko-čínský summit konal právě v lotyšském hlavním městě a naskytla se možnost vrátit se domů vládním speciálem.

„Naše ambasáda v Lotyšsku nás oslovila, zda bychom mohli malého Riška společně s maminkou přivést na Slovensko. Této prosbě jsme samozřejmě vyhověli,“ uvedla mluvčí slovenského premiéra Beatrice Szabóová.

„Předseda vlády dal k dispozici svůj salonek, aby maminka s malým Riškem cestovali co nejpohodlněji,“ dodala mluvčí.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Riško byl po příletu do Bratislavy hospitalizován v dětské fakultní nemocnici. „Dítě je vitálně stabilizované. V noci dostává podpůrnou ventilaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Kamenická.

Reklama

Výběr článků

Načítám