Hlavní obsah

Lucemburský ministr přirovnal Turecko k nacistickému Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburský šéf diplomacie Jean Asselborn prohlásil, že Turecko používá metody jako kdysi nacistické Německo. Ankaru kritizoval kvůli nedávnému zatýkání novinářů a opozičních politiků. Ke kritice se přidal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn

Článek

„Jména lidí, kteří byli vyhozeni, jsou zveřejňována, takže nemají šanci najít si jinou práci nebo získat jiný případ. Jsou ohroženi hladem. To jsou metody, a musíme to říci nepokrytě, jaké byly používány při nacistické diktatuře,“ prohlásil Asselborn v pondělním rozhovoru pro rádio Deutschlandfunk a dodal, že by měla Evropská unie využít svého ekonomického vlivu a na Ankaru zatlačit.

„Padesát procent vývozu Turecka směřuje do Evropské unie. Šedesát procent investic do Turecka přichází z Evropské unie. To je dokonalý nátlakový prostředek,” uvedl lucemburský šéfdiplomat, podle nějž přijde brzy okamžik, kdy bude třeba tento prostředek v zájmu lidských práv použít.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz se ke kritice přidal a znovu zopakoval, že v Evropské unii není pro současné Turecko místo. „Pro zemi, která se pokouší zavřít novináře a vůdce opozice, není v Evropské unii místo,” uvedl Kurz v rozhovoru poskytnutém rádiu Ö1. „Pohár trpělivosti přetekl,” dodal. Chce, aby Brusel s Ankarou přerušil přístupová jednání.

Politika Turecka v migrační krizi je podle Kurze naprosto nevypočitatelná. „Pokud se spolehneme na toto Turecko, jsme ztraceni,” řekl. Evropská unie se nesmí Ankarou, která v posledních měsících opakovaně hrozila vypovězením dohody s EU o vracení migrantů, nechat vydírat. Ochranu vnějších hranic by měla vzít osmadvacítka do vlastních rukou, řekl rakouský lidovecký politik.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz

Turecké úřady v minulých dnech zadržely nejméně devět poslanců prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Již dříve zatýkaly kurdské aktivisty a zavíraly jejich objekty. Minulý týden policie pozatýkala také více než desítku novinářů a členů vedení opozičního listu Cumhuriyet.

100 tisíc lidí přišlo o práci

Po červencovém zmařeném puči turecké úřady poslaly do vazby přes 32 tisíc lidí a 100 tisíc jich připravily o práci. Rozsáhlé čistky, jež postihly skutečné i domnělé podporovatele hnutí tureckého duchovního Fethullaha Gülena, se dotkly vojáků, soudců, státních zástupců, policistů i například učitelů. Právě Gülena považuje Ankara za osnovatele pokusu o převrat. Duchovní to odmítá.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v neděli najevo, že ho kritika jeho země ze zahraničí nezajímá. „Je mi úplně jedno, jestli mě nazývají diktátorem nebo jinak,” řekl. „Jde mi to jedním uchem tam a druhým ven. Důležité je, co říká můj lid,” nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám