Hlavní obsah

Vstup balkánských zemí do EU je důležitý pro stabilitu, míní Sobotka

Právo, Novinky, ČTK, Michal Mocek (Riga)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o vstupu balkánských zemí do Evropské unie nesmí ustrnout a musí zůstat prioritou unie. Novinářům to po své nedělní schůzce se srbským premiérem Aleksandarem Vučičem v Rize řekl premiér Bohuslav Sobotka. Zapojení Srbska, Makedonie či Černé Hory do EU je významné pro stabilitu Evropy, uvedl. Na závěr pobytu v Lotyšsku také uvedl, že summit 16 zemí středovýchodní Evropy a Číny (16+1) vnímá jako rozmrazování vztahů s Čínou.

Foto: Vladislavs Proskins, ČTK/AP

Zleva albánský premiér Edi Rama, bulharský ministr zahraničí Daniel Mitov, premiér Bohuslav Sobotka a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán

Článek

Unie podle Sobotky nesmí zapomenout, že zemím dala evropskou perspektivu. "Oni se na vstup do EU připravují. Pokud máme uvažovat o nějaké trvalé stabilizaci západního Balkánu, tak abychom byli připraveni lépe na různé nerovnováhy a krize, tak je důležité, že jsou tu země západního Balkánu, které by měly být přijaty do EU," řekl.

Sobotka u příležitosti víkendového summitu zemí východní a střední Evropy s Čínou ve formátu 16+1 v Rize jednal vedle srbského předsedy vlády i s premiéry Chorvatska a Makedonie. Hovořil s nimi i o řešení migrační krize. "Všechny tři země ocenily aktivitu a pomoc ČR," řekl Sobotka.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský premiér Aleksandar Vučič

Do Srbska a Makedonie odjelo na konci října z Prahy 55 policistů. Kolegům v obou balkánských zemích pomáhají s migrační krizí. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého zkušenosti z podobných misí pomáhají české policii připravit se na bezpečnostní hrozby, kterým Evropa v současnosti čelí.

Vučiče v neděli Sobotka pozval na návštěvu do Česka, prioritou jednání bylo i posílení vztahů obou zemí a jejich občanů, informoval na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. V Srbsku aktuálně působí 15 českých policistů, předsedové vlád se bavili i o dalších možných formách české pomoci, dodal Ayrer.

Rozmrazování vztahů

Premiér na závěr své návštěvy Rigy uvedl, že summit 16+1 vnímá jako rozmrazování vztahů s Čínou. Bez „politického rámce“ by to však podle něj nešlo.

„Účast na summitu v Rize je součástí dlouhodobé politiky vlády, kdy se snažíme rozmrazit vztahy s Čínou a dostat se na úroveň dalších zemí EU, otevřít čínský trh. V uplynulých dvou letech se povedlo rozmrazit česko-čínské vztahy. Dostáváme se na úroveň Polska, Maďarska, Německa a dalších zemí, které v tomto smyslu spolupracují velmi pragmaticky. V tuto chvíli je prostor pro spolupráci otevřený,“ prohlásil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám