Hlavní obsah

V Hamburku začal soud kvůli žalobě Erdogana na německého satirika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

V Hamburku začalo ve středu občanskoprávní řízení, které vede turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proti německému satirikovi Janu Böhmermannovi. Erdogan žaluje Böhmermanna za urážku a domáhá se zákazu jeho textu, který tureckou hlavu státu kritizuje, zesměšňuje a uráží. Kontroverzní báseň z letošního března zhoršila německo-turecké vztahy.

Foto: ČTK/AP

Jan Böhmermann

Článek

Zemský soud v Hamburku bude řešit, zda Böhmermann překročil hranice umělecké a názorové svobody a poškodil Erdoganova osobnostní práva, napsal web listu Die Zeit.

Soud již v květnu předběžným opatřením zakázal satirikovi opakovat velké části básně.[celá zpráva]

Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Německý komik básní reagoval na pobouření, jaké u Ankary vzbudilo jeho satirické video „Erdowie, Erdowo, Erdogan”, kde se ukazovaly zásahy proti médiím či protesty obhájkyň ženských práv.

Turecko si kvůli písni povolalo 22. března německého velvyslance a žádalo, aby německá vláda zasáhla. Zmíněnou básní chtěl satirik poukázat na to, co je v Turecku neakceptovatelné.

Turecko pak požadovalo soudní zásah. Německo vyhovělo, protože v jeho trestním zákoníku je paragraf trestající urážku hlavy cizího státu. V Německu se pak rozhořela ostrá diskuse o tomto paragrafu a o svobodě projevu. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Erdogan požaduje i trestní stíhání Böhmermanna s využitím zatím ještě platného německého paragrafu o hanobení zahraničního majestátu. Německá prokuratura trestní stíhání satirika 4. října zastavila.[celá zpráva] Erdoganův právní zástupce ale proti rozhodnutí podal stížnost.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám