Hlavní obsah

Německá vláda souhlasila se stíháním komika Böhmermanna, který zesměšnil Erdogana

– Berlín • Aktualizováno

Německá vláda vyslovila souhlas se stíháním satirika Jana Böhmermanna kvůli básni zesměšňující v televizi ZDF tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Oznámila to v pátek kancléřka Angela Merkelová, zároveň ale uvedla, že chce paragraf, který satirikovo stíhání umožňuje, zrušit.

Foto: Henning Kaiser, ČTK/AP

Komik Jan Boehmermann

Článek

V právním státu má o porušení zákona podle ní rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda.

Kabinet chce podle Merkelové předložit rovněž novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu, podle kterého má být Böhmermann stíhán, ze zákona po roce 2018 zmizel.

Böhmermann na konci března ve svém satirickém programu Neo Magazin Royale přednesl báseň o tureckém prezidentovi Erdoganovi, která obsahovala řadu vulgarismů. Tureckého prezidenta v ní líčil jako člověka, který porušuje lidská práva, ale mimo jiné provozuje i sex se zvířaty. [celá zpráva]

V koalici podle Merkelové panovaly různé názory, zda vyhovět turecké žádosti a zahájit stíhání. Německá média krátce před kancléřčiným vystoupením informovala, že proti se stavěla především koaliční Sociálnědemokratická strana (SPD). 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám