Hlavní obsah

Střední Itálie se stále otřásá, některým místům se změnila nadmořská výška až o 70 cm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perugia

Vyděšené obyvatele střední Itálie stále trápí následné otřesy po nedělním zemětřesení, které bylo nejsilnější za posledních šestadvacet let. Otřesy jsou cítit až v Římě, kde panují obavy o antickou památku Koloseum. Italští vědci také zjistili, že se úroveň zemského povrchu v některých oblastech posunula až o tři čtvrtě metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili v Nursii z trosek živého psaVideo: Reuters

 
Článek

Vědci z italské Národní rady pro výzkum (CNR) oznámili, že nedělní otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály posunuly úroveň zemského povrchu v hornatém regionu střední Itálie, a to v některých místech dokonce až o 70 centimetrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry na postiženou obec Castelluccio nedaleko Nursie.

Nejmarkantnější změny jsou kolem obce Castelluccio, která leží v nadmořské výšce 1452 metrů nedaleko Norcie (Nursie). Po srpnovém zemětřesení hlásili vědci posun maximálně o 18 centimetrů.

Nejsilnější otřesy v úterý ráno dosáhly v regionech Marche a Umbrie 4,8 stupně Richterovy škály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zemětřesení praskla v Itálii skálaVideo: Reuters

Strach o Koloseum

Podle televize Sky TV se v úterý zřítily budovy nejméně ve dvou vesnicích. Země se stále otřásá několikrát za hodinu, nedělní intenzity 6,6 stupně Richtera už ale otřesy nedosahují. Pohyb litosférických desek byl nicméně opět cítit až v Římě. Správce Kolosea Francesco Prosperetti dokonce vyslovil obavu, že mohl být věhlasný amfiteátr poškozen. „Při zemětřesení se zvětšují trhliny,” vysvětlil deníku Corriere della Sera.

Podle odhadu úřadů se po neděli ocitlo bez střechy nad hlavou 15 tisíc lidí, přičemž dva tisíce dalších stále nemají nový domov po srpnovém zemětřesení, které připravilo o život 300 lidí. Celkem víkendová přírodní katastrofa ovlivnila životy 100 tisíc lidí. Školy zůstaly zavřené a měly by se znovu otevřít ve středu.

Řada lidí nechce opustit své domovy, protože se bojí o majetek a hospodářská zvířata. Riskují tím ale své životy.

Reklama

Výběr článků

Načítám