Hlavní obsah

Slovenský prezident Kiska připomněl vznik Československa

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U příležitosti 98. výročí vzniku Československa položil ve čtvrtek slovenský prezident Andrej Kiska kytku k bratislavskému Památníku československé státnosti na nábřeží Dunaje. Podle Kisky bylo Československo základem toho, aby mohlo vzniknout samostatné Slovensko.

Foto: Kancelář prezidenta SR

Slovenský prezident Andrej Kiska u bratislavského Památníku československé státnosti

Článek

„Jsem hrdým občanem a prezidentem Slovenské republiky, ale vím, že to celé začalo právě v roce 1918,“ uvedl Kiska. Hlava státu zdůraznila, že právě historie společného státu Čechů a Slováků umožnila Slovenské republice rychle se etablovat jako stát, který má rovnocenné místo mezi ostatními.

„Díky Československu mohlo projít Slovensko část cesty, kterou jiné země procházejí po staletí,“ dodal.

Kiska při této příležitosti ocenil dobré vztahy mezi Čechy a Slováky. „Asi není ve světě dvou zemí, které mají k sobě tak blízko jako Česko a Slovensko. Také proto, že jsme společně něco vybudovali, máme dnes tak úžasný vztah,“ konstatoval.

Osmadvacátý říjen není na Slovensku státním svátkem. Vzniklo sice několik iniciativ, aby byl vznik Československa vyhlášen státním svátkem, žádná však neuspěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám