Hlavní obsah

Po zemětřesení v Itálii desítky následných otřesů , lidé trávili noc v autech

– Řím • Aktualizováno

V centru Itálie zaznamenali po středečním zemětřesení více než 60 následných otřesů půdy. Jeden člověk zemřel na infarkt, desítky dalších byly zraněny. Lidé často přečkali noc v autech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody po zemětřesení v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

V noci v oblasti silně pršelo a civilní ochrana se musela postarat o stovky lidí, kteří vyběhli z domů. Mnoho občanů se rozhodlo přečkat noc v automobilech. Evakuováno bylo několik nemocnic, univerzitní koleje a jeden domov důchodců. Trestanci z věznice v Camerinu byli převezeni do většího zařízení v Římě.

"Jsou tu velké materiální škody, ale prozatím není v chodu žádná záchranná ani pátrací akce," oznámila v prohlášení civilní obrana. Déšť nad ránem ustal a záchranáři čekali na denní světlo, aby mohli zjistit rozsah škod.

Foto: ČTK/AP

Škody po zemětřesení v Castelsantangelo sul Nera

"Zprávy nejsou tak katastrofické, jak jsme se obávali," avizoval už v noci šéf místního štábu civilní obrany Fabrizio Curcio novinářům.

Vše podle něj nasvědčuje tomu, že následky nejsou tak těžké jako koncem srpna, kdy v oblasti devastující zemětřesení zabilo na 300 lidí.

Foto: ČTK/AP

Poničený dům v obci Visco

Ve středu byly otřesy přesahující šest stupňů cítit až v Neapoli asi 250 kilometrů na jih a v Benátkách 300 kilometrů na sever. Z některých domů v Římě popadaly tašky.

První záchvěvy půdy o síle 5,4 stupně zaznamenali seizmologové ve středu krátce po 19:00 SELČ, asi dvě hodiny na to udeřilo zemětřesení ještě silněji. Druhé otřesy měly sílu 6,2 stupně, podle některých agentur 6,4 stupně Richterovy škály.

Foto: Matteo Crocchioni, ČTK/AP

Ve vesnici Visso otřesy země poničily kostel.

Epicentrum prvních otřesů bylo u malé obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata (region Marche) asi 100 kilometrů jižně od Ancony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám