Hlavní obsah

Británie vyšle na východ Evropy 800 vojáků s tanky či drony

– Londýn

Velká Británie vyšle v příštím roce do východní Evropy na 800 vojáků s tanky. V úterý to podle listu Wall Street Journal uvedl britský ministr obrany Michael Fallon. Stane se tak v rámci posilování NATO v oblasti kvůli obavám zejména pobaltských zemí z Ruska.

Foto: The Times/News Syndication, Profimedia.cz

Britský tank Challenger 2 na cvičení u Salisbury

Článek

Britští vojáci by měli sloužit na východě Evropy na jaře příštího roku. Působit by měli zejména v Estonsku, kde budou v rámci mezinárodního aliančního praporu spolu s francouzskými a dánskými jednotkami.

Jednotky budou vybaveny tanky Challenger 2, obrněnými transportéry Warrior a také drony. „Prapor bude ze své podstaty obranný, ale bude plně bojeschopný,“ uvedl ministr Fallon.

Rozhodnutí o posílení jednotek NATO v oblasti padlo na začátku července na schůzce ve Varšavě. Důvodem byly obavy zemí sousedících s Ruskem. Ukázalo se totiž, že by při případném útoku z východu nedorazily posily včas.

V každé zemi by měl působit jeden prapor, jehož základem budou v Polsku Američané, v Lotyšsku Kanaďané, v Litvě Němci a v Estonsku Britové.

Před varšavským summitem Fallon uváděl, že Británie vyšle asi 150 vojáků do Polska a 500 dalších do Estonska.

Američané by měli do Polska vyslat prapor vyzbrojený obrněnými transportéry Stryker z 2. jezdeckého pluku, který se bude střídat praporem z 3. brigády 4. pěší divize vyzbrojené tanky Abrams.

Spojené státy také kvůli hrozbě z Ruska umístí 330 příslušníků námořní pěchoty na základnu v Norsku, což v pondělí schválila vláda v Oslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám