Hlavní obsah

Savčenková přijela do Moskvy podpořit dva souzené Ukrajince, dostali vysoké tresty

– Moskva • Aktualizováno

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková, kterou ruský soud odsoudil k 22 letům vězení za podíl na vraždě ruských novinářů na Donbasu, ve středu přicestovala do Moskvy. Přijela kvůli jednání Nejvyššího soudu, ke kterému se odvolali dva Ukrajinci odsouzení za boje v Čečensku. Odvolací soud vysoké tresty potvrdil.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nadija Savčenková

Článek

„Nadija Savčenková je v Moskvě. Přijela na odvolání v případu Karpjuka a Klycha,“ napsal na Twitteru novinář listu Novaja gazeta Anton Naumlok.

„I když se třeba nevrátím z Ruska živá, přesto podpořím Mykolu Karpjuka a Stanislava Klycha a všechny naše chlapce, kteří jsou v zajetí v Rusku a bojují za Ukrajinu,” uvedla ukrajinská poslankyně Savčenková na videozáznamu, který pořídila na kyjevském letišti před odletem do Moskvy a který zveřejnila na Facebooku.

„Sama velmi dobře vím, jak je důležité vidět Ukrajince v soudní síni, slyšet rodný jazyk a zvolání 'Sláva Ukrajině',” dodala Savčenková.

Dala tak vzpomenout na svůj proces v Rusku. Bývalá pilotka byla zajata během bojů na Donbasu a později odsouzena na 22 let za údajný podíl na vraždě dvou ruských novinářů. Nakonec byla vyměněna za dva ruské rozvědčíky GRU odsouzené na Ukrajině a koncem května se vrátila na Ukrajinu.

Trest pro Ukrajince platí

Mykolu Karpjuka a Stanislava Klycha uznal 19. května soud v čečenské metropoli Grozném vinnými, že během čečenské války v polovině devadesátých let bojovali proti ruským ozbrojeným silám.

Podle soudu se podíleli na zabití tří desítek příslušníků ruských ozbrojených sil. Dostali trest vězení v délce 20 a 22,5 roku, napsala agentura Interfax. Oba odsouzení vinu popírají a proti verdiktu se odvolali k Nejvyššímu soudu Ruské federace.

Nejvyšší soud odvolání zamítl a rozsudek potvrdil. Karpjuk v reakci označil verdikt za nezákonný: „Jeho cílem není nic jiného, než pomstít se mi za to, že jsem ukrajinský vlastenec.”

"Nepočítala jsem se spravedlivým rozhodnutím soudu. Přijela jsem jen proto, abych Karpjuka s Klychem podpořila," prohlásila v moskevské soudní síni ukrajinsky Savčenková.

Obhájce Ukrajinců Ilja Novikov uvedl, že by chtěl předvolat před soud bývalého ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Důvodem je, že se vyšetřovatelé pokoušeli z Ukrajinců dostat přiznání, že v půlce devadesátých let bojoval po jejich boku v Grozném. Údajně je kvůli tomu bili.

Klych je nezávislý novinář a Karpjuk bývalý aktivista nacionalistické strany Ukrajinské národní shromáždění-Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO). Nyní se hlásí k extremistickému uskupení Pravý sektor, uvedla ČTK.

Související téma:

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda Savčenková na snímku 4. března

Ukrajinské úřady daly v minulosti několikrát najevo, že požádají o Karpjukovo a Klychovo vydání, jakmile rozsudek nabude právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám