Hlavní obsah

Do Džungle v Calais vtrhli policejní těžkooděnci a začali ji definitivně vyklízet

Calais
Aktualizováno

Ve francouzském přístavním městě Calais v pondělí začala poslední fáze odklízení běženeckého tábora přezdívaného Džungle. Očekává se, že odvoz nejméně 6500 lidí a bourání a odklízení jejich příbytků potrvá několik dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor v Calais opouštějí poslední běženciVideo: Reuters

 
Článek

Do tábora ještě před rozedněním dorazilo okolo 1200 policistů a úředníků, první autobus s běženci odjel krátce před devátou hodinou.

Někteří migranti v Džungli strávili i několik let. Proti plánovanému vyklizení tábora znovu protestovali v neděli večer. Běženci zapalovali ohně a na policisty házeli kamení. Policie vzbouřence rozehnala slzným plynem. [celá zpráva]

Francouzské úřady původně plánovaly začít s vyklízením tábořiště už minulý týden, ale nestačily dokončit evidenci všech dětí a mladistvých.

Foto: ČTK/AP

Migranti v Calais čekají na autobusy, které je rozvezou do ubytoven.

Chtějí do Británie

Běženci, kteří usilují o to dostat se přes moře do Velké Británie, budou rozvezeni do jiných ubytovacích středisek. Ne všichni migranti ale s převozem do jiného zařízení souhlasí. Stanice France 24 uvedla, že někteří se netají tím, že do autobusů nenastoupí a vybudují si nový tábor opodál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky migrantů v Calais čekají na evakuaciVideo: Reuters

„Jsem nezletilý. Chci se dostat do Británie, autobus mě nezajímá,“ řekl etiopský mladík Muhammad.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Běženci v Calais

Velká Británie už dříve uvedla, že z Francie přijme především děti, které jsou bez doprovodu. Je jich odhadem 1300, informovala BBC. První skupina už na britské ostrovy přicestovala.

Postavili si nový tábor

Jak také před týdnem upozornila televize SkyNews, někteří běženci v Calais na nástup úřadů nečekali a z Džungle odešli hlouběji do vnitrozemí, kde si postavili nový tábor. Odtud se nadále snaží proniknout do kamiónů směřujících k tunelu pod Lamanšským průlivem a do Anglie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám