Hlavní obsah

Moskva ukazuje svaly, do kanálu La Manche vpluly ruské válečné lodě včetně jediné letadlové

– Londýn/Moskva

Osm ruských válečných plavidel včetně letadlové lodi Admirál Kuzněcov vplulo v pátek do kanálu La Manche. Jako první se tam u Ramsgate dostal remorkér. Uskupení ruských plavidel doprovázejí dvě britské lodě, torpédoborec HMS Duncan a fregata HMS Richmond, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Lamanšského průlivu vpluly ruské válečné loděVideo: Reuters

 
Článek

Britské lodě budou „sledovat každý krok na jejich cestě“, oznámilo v pátek britské ministerstvo obrany, i když ruská plavidla plují v mezinárodních vodách.

Ruské lodě včetně jediného ruského nosiče letadel, které vypluly z přístavu Severomorsk, míří podle listu Komsomolskaja pravda do Středozemního moře. „Není to žádná turistická plavba do Středomoří. Posílí stávající ruské námořní jednotky u syrského pobřeží a poskytnou jim krytí ze vzduchu. Letadla na letadlové lodi a zbraně, které nesou, mohou být použity i při útocích na teroristy,“ uvedl list.

Rusko už má u syrských břehů deset svých lodí, které při dřívějších útocích odpalovaly střely s plochou dráhou letu.

Foto: ČTK/AP

Ruská letadlová loď Admiral Kuzněcov

Vyslání jediné ruské letadlové lodi považuje komentátor agentury Reuters Peter Apps ve své analýze za ukazování svalů a snahu prokázat, že země se opět zařadila mezi supervelmoci. Rusko totiž u syrských břehů žádnou letadlovou loď nepotřebuje, protože Rusko využívá syrskou leteckou základnu.

Může ale jít i o snahu prověřit výcvik ruských námořních pilotů, protože na rozdíl od západních zemí Rusko nikdy v žádném konfliktu svou obstarožní letadlovou loď nepoužilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám