Hlavní obsah

Skotská vláda zveřejnila návrh zákona o referendu o nezávislosti

– Edinburgh

Skotská vláda ve čtvrtek podle očekávání zveřejnila návrh zákona o novém referendu o nezávislosti. První plebiscit se konal v září 2014 a vyhráli odpůrci odtržení od Británie. Po letošním červnovém referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod země z Evropské unie, ale separatistické nálady ve Skotsku posílily. Většina Skotů v červnu hlasovala pro členství v evropském bloku.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová

Článek

Skotové se obávají o možnost svobodného pohybu po EU a o další svá práva v rámci Unie.

Text dokumentu se podle světových agentur podobá tomu z roku 2014 a tvoří ho jediná otázka: "Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?"

Premiérka skotské vlády a šéfka separatistické Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová při představování návrhu prohlásila, že ji nedávná prohlášení britského kabinetu o jeho přístupu k odchodu země z EU "vážně znepokojují".

Pokud je podle ní stále jasnější, že zájmy Skotska nemohou být chráněny jinak než nezávislostí této části Spojeného království, musí mít skotský lid možnost se k této otázce znovu vyjádřit. "A musí tak učinit dříve, než (Británie) Unii opustí," uvedla premiérka.

Chce se s Londýnem dohodnout

Dodala ale, že je připravena spolupracovat s konzervativní vládou britské premiérky Theresy Mayové na vyjednávání takového budoucího vztahu s EU, který by uspokojil i skotské požadavky.

Skotský ministr pro ústavu Derek Mackay podle agentury AFP zdůraznil, že návrh zákona byl zveřejněn za účelem konzultací, aby byl hotový pro případ, že skotská vláda bude považovat směr vyjednávání o brexitu za neuspokojivý, zvlášť v případě, že by hrozil "tvrdý" brexit, bez ústupků.

Mayová nedávno oznámila, že článek 50 lisabonské smlouvy, po jehož spuštění začnou jednání s evropskými partnery o podmínkách britského odchodu z Unie, aktivuje nejpozději na konci března příštího roku. Británie by tak z EU mohla odejít na počátku roku 2019.

Plán na další skotské referendum kritizovala jak britská vláda, tak některé skotské strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám