Hlavní obsah

Předstíral, že je švýcarský bankéř a špión. Od ženy úspěšně vylákal 25 miliónů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodník až do morku kostí - tak popisují britská média 43letého Marka Ackloma, který se potýká se zákonem už od svých 16 let. Nyní udeřil ve velkém stylu. Od rozvedené matky dvou dětí vylákal 850 tisíc liber (v přepočtu přes 25 miliónů korun) a ukrývá se ve Španělsku.

Foto: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Podvedená Carolyn Woodsová a Mark Acklom

Článek

Acklom se údajně před zhrzenou 55letou Carolyn Woodsovou vydával za špióna a úspěšného švýcarského bankéře. Během jejich ročního vztahu jí měl slíbit manželství a vylákal z ní všechny její finance. A jak už to v obdobných případech bývá, na „ano” v obřadní síni už nedošlo. Acklom se s penězi vypařil a Woodsová skončila na mizině a na pokraji sebevraždy.

Vyšetřovatel se o Ackloma, který před ženou vystupoval pod příjmením Conway, začal zajímat před dvěma lety, krátce po nahlášení podvodu. Tehdy už čekal na soud ve španělské Murcii, kde z bratrů vylákal sedm miliónů korun. Suma měla být zálohou na koupi budovy, kterou však Acklom nevlastnil.

Muž byl uvězněn na tři roky, ale byl propuštěn v březnu tohoto roku. A nyní je znovu na útěku poté, co na něj vydala britská policie zatykač.

Přiletěl koupit letiště

„Byla jsem úplně zničená. Nechal mě zcela bez peněz a zničil mi život. Měla jsem pocit, že jsem se doopravdy zamilovala. Řekl mi, že ke mně cítí něco, co ještě k nikomu necítil, a trval na tom, že se musíme vzít. Stále ještě mám svatební šaty, které jsem si na sebe nakonec vůbec nevzala. Byla to jen jedna velká šaráda. Přála jsem si tehdy, aby mě zabil. Měla jsem sebevražedné tendence,” uvedla zhrzená žena pro Sky News.

Odvezl mě do budovy MI6 a já viděla, jak jde dolů na parkoviště a klidně prochází kolem dvou ozbrojených policistů.
Carolyn Woodsová

Woodsová se s Acklomem potkala v roce 2012, kdy vešel do jejího butiku, aby si koupil bundu. Dvojice se zapovídala, muž jí namluvil, že je švýcarský bankéř, který dorazil do Velké Británie, aby tam koupil Cotswoldské letiště ležící nedaleko města Bristol. Během několika dnů si spolu začali a záhy se k sobě nastěhovali. A to vše i navzdory tomu, že později zjistila, že má nedaleko další domov i se svou ženou a dvěma malými dětmi.

„Byl šarmantní, velice zábavný a neustále se mnou flirtoval. Jeho vystupování bylo bezchybné, vyzařoval sebejistotu a atmosféra kolem něj byla doslova elektrizující,” popsala žena, která mu díky výše zmíněným vlastnostem poměrně lehce uvěřila, že zařizuje nějaké věci pro nadaci prince Charlese a pomáhá získávat finance pro Cliftonskou kolej.

„Vše byla zástěrka, jsem agent!”

Žena tvrdí, že vše působilo velmi uvěřitelným dojmem kvůli jeho profesionálnímu chování. Přišly však i takové momenty, kdy žena prozřít mohla.

„Jedna ze zvláštních věcí, které mi řekl, bylo, když prohlásil, že to byla vše jen zástěrka, protože je ve skutečnosti agent tajné služby MI6. Zdálo se to hodně přitažené za vlasy, ale podařilo se mu přesvědčit mě, že to je pravda. Když jsme byli v Londýně, řekl, že mu volá jeho nadřízený. Odvezl mě do budovy MI6 a já viděla, jak jde dolů na parkoviště a klidně prochází kolem dvou ozbrojených policistů,” popisovala žena, jak se podvodníkovi povedlo ji ošálit.

Muž měl svou strategii evidentně propracovanou do posledního puntíku. Žena nemá s Acklomem jedinou fotografii. Tvrdil totiž, že to není možné vzhledem k jeho bezpečnosti. Jeden den ho slyšela, jak si stěžuje, že má problémy s penězi. Neváhala a nabídla se, že mu půjčí nějaké peníze. A tím se rozjel nepěkný kolotoč.

S podvody začal už v 16 letech

„Právě jsem prodala svůj dům a nabídla jsem se, že mu půjčím 26 000 liber (necelých 800 tisíc korun). Skončilo to tak, že jsem mu nakonec půjčila vše, co jsem měla. Získal nade mnou psychologickou převahu a já jsem začala mít strach. Snažil se mě zcela izolovat, přiměl mě dát výpověď a já nejen ztratila nezávislost, ale byla jsem fakticky vězeň,” přiznala Woodsová.

S trochou nadsázky se dá říci, že je celý Acklomův život jeden velký podvod. Ve svých 16 letech už skončil v ústavu pro mladistvé, když ukradl svému otci jeho kreditní kartu, vystupoval jako mladý obchodník s akciemi a najímal si lety tryskáčem po Evropě pro sebe a své přátele. A aby toho nebylo málo, podařilo se mu dokonce získat hypotéku v hodnotě bezmála 500 tisíc liber (15 miliónů korun) a z peněz si koupil menší sídlo v Londýně.

Stanice Sky News zjistila, že byl ve Španělsku za nejrůznější podvody uvězněn již třikrát. A pokud vás bude během vašeho pobytu v pyrenejském království přesvědčovat o vaší dokonalosti jistý Marc Ros Rodriguez, tak pozor. Acklom si totiž nechal změnit jméno...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám