Hlavní obsah

U Skotska našli vrak ponorky. Kapitán tvrdil, že ji potopila mořská příšera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

V Irském moři u jihozápadního pobřeží Skotska byl objeven vrak ponorky. Může se jednat o německou UB-85, jejíž kapitán se s posádkou bez výstřelu vzdal Angličanům 30. dubna 1918. Tvrdil přitom, že ponorku napadla a poškodila zubatá mořská příšera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto německé ponorky U-35

Článek

Kapitán Günther Krech podle pověstí Angličanům vylíčil, že se s ponorkou nemohl potopit v důsledku poškození, které způsobila „podivná příšera“, jež vyskočila z vody. Stvoření mělo mít rohy, malé, hluboko posazené oči, blyštící se zuby, a bylo prý tak těžké, že když se otřelo o bok plavidla, ponorka se celá naklonila. Pak zuřivě zaútočilo na přední dělo a utrhlo ho.

Ponorka skončila na dně a teprve teď ji možná objevili průzkumníci zkoumající oblast kvůli připravovanému položení kabelu, který by měl přivádět energii z větrných elektráren ve Skotsku do Anglie. Kabel má být se svou délkou 385 kilometrů nejdelší svého druhu na světě a projekt Brity přijde na miliardu liber, upozornily deníky Guardian a Daily Telegraph.

Je to pohádka, říká historik

Odborníci však zpochybňují nejen legendu o mořské příšeře, která je podle historika a mořského archeologa Innese McCartneyho z Bournemouthské univerzity spíše výsledkem klubových večírků nad ginem ve 20. letech a nekritičností některých tehdejších novinářů.

Jisté podle expertů není ani to, že se jedná o UB-85, nýbrž o příbuznou ponorku UB-22. Vrak totiž leží zhruba na půl cesty od míst, kde se měla obě plavidla potopit.

Podle McCartneyho jsou obě ponorky téměř k nerozeznání podobné a není pravděpodobné, že vrak bude někdo chtít z hloubky 104 metrů vyzvednout.

Na mořskou příšeru McCartney nevěří: „Musíte mít na paměti, že záznamy byly po válce zapečetěny, ale pořád tady byli všichni ti lidé s napojením na britské tajné služby, kteří se toužili pochlubit slavnými činy na moři, a přitom nemohli říkat pravdu. Skutečnými mořskými příšerami byly v první světové válce ponorky“.

Zástupce energetické společnosti Scottish Power, která provádí podmořský průzkum kvůli plánovanému kabelu, k tomu doplnil: „Je to asi nejvybájenější výmluva všech dob, že na ponorku zaútočila mořská příšera. My zatím žádné incidenty spojené s nějakou příšerou na projektu díkybohu nemáme“.

Reklama

Výběr článků

Načítám