Hlavní obsah

Demolici Hitlerova rodného domu jsme nechtěli, hájí se rakouští historici

Novinky, rei
Vídeň

Rakouská komise expertů nedoporučovala vládě demolici rodného domu nacistického vůdce Adolfa Hitlera v Braunau na Innu, jak to v pondělí uvedl ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Podle historiků to není ve veřejném zájmu. Ministr Sobotka v úterý své vyjádření poupravil, když řekl, že dům by měl být přestavěn.

Foto: Dominic Ebenbichle, Reuters

Pamětní kámen před Hitlerovým rodným domem v Braunau hlásá: Za mír, svobodu a demokracii. Už nikdy fašismus. Milióny mrtvých jsou varováním.

Článek

„Takto to nebylo,“ uvedli k tvrzení o doporučené demolici profesoři historie Clemens Jabloner a Oliver Rathkolbm, kteří v komisi zasedali. „Přednesli jsme několik návrhů, jak toto místo demystifikovat,“ vysvětlili v prohlášení zaslanému BBC a dále napsali: „Jasně jsme prohlásili, že demolice by se blížila popírání nacistické historie v Rakousku.“

Komise navrhla, aby dům do budoucna sloužil jako administrativní sídlo, anebo k sociálním a charitativním účelům. Myšlenku, aby na místě vzniklo muzeum, zavrhla.

Ministr vnitra Sobotka v pondělí oznámil, že vláda navrhne stržení domu, v jehož horním patře se Hitler v roce 1889 narodil. Odkazoval se přitom na doporučení expertů a uvedl, že nedotčeny mohou zůstat jen sklepní prostory domu. [celá zpráva]

V úterý své vyjádření poupravil a řekl, že dům by měl být „přestavěn k nepoznání“. Podle něj je na zvážení, jestli má jít o demolici. Sobotka počítá s architektonickou soutěží a úředním výběrem optimálního řešení.

Dům chtějí vyvlastnit

Rakouská vláda se rozhodla vyvlastnit současnou majitelku Gerlinde Pommerovou, s níž se nedohodla na odkoupení. Pommerová má být odškodněna. Příslušný návrh bude schvalovat parlament, který o něm začal v úterý jednat.

Stát si dům od Pommerové více než 40 let pronajímá, aby zabránil jeho zneužití jako nežádoucího symbolu. V současnosti majitelce platí 4 800 eur (130 000 korun) měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám