Hlavní obsah

Hitlerův rodný dům v Braunau strhnou k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouské úřady vyvlastní rodný dům nacistického diktátora Adolfa Hitlera v Braunau am Inn a nechají ho strhnout. V pondělí to oznámil ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerův rodný dům v Braunau am Inn

Článek

„Sklep může zůstat, ale budova bude postavená nová,“ řekl Sobotka, podle něhož pak v místě bude sídlit buď charita, anebo bude sloužit pro účely samosprávy.

Památkově chráněný Hitlerův dům poutá nežádoucí pozornost neonacistů. Rakouský ministr vnitra k tomu poznamenal, že v Rakousku je dost památníků upomínající na hrůzy světové války, například památník na místě někdejšího koncentračního tábora Mauthausen.

Sobotka ohlásil demoliční záměr na základě doporučení expertní komise poté, co majitelka Gerlinde Pommerová opakovaně odmítla vládní nabídky na odkoupení domu. Konkrétní kroky k vyvlastnění zatím podniknuty nebyly, ačkoliv vláda už v červenci rozhodla, že Pommerová má být odškodněna. Parlament ale ještě příslušný zákon neschválil, legislativní proces má být zahájen v úterý.

Hitler se v prvním patře třípodlažního domu v ulici narodil 20. dubna 1889. V přízemí byl hostinec Gasthof Zum Pommer. Hitlerovi rodiče Alois a o 24 let mladší Klára zde měli byt pronajatý do roku 1892, pak se přestěhovali do Lince.

Dům po válce sloužil jako městská knihovna, škola, banka, technický institut či jako sídlo organizace tělesně hendikepovaných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám