Hlavní obsah

Merkelová pozvala Putina, Hollanda a Porošenka do Berlína. Kvůli Ukrajině

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová bude ve středu v Berlíně jednat s prezidenty Ruska, Ukrajiny a Francie. Řeč bude o situaci na východě Ukrajiny, přesněji o tom, jak v Donbasu dosáhnout míru.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s prezidenty Vladimirem Putinem a Francoisem Hollandem. Do Berlína přiletí také Petro Porošenko.

Článek

Úřad kancléřky podle agentury AP oznámil, že Merkelová pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a francouzského prezidenta Francoise Hollanda, aby státníci společně „vyhodnotili plnění (mírových) dohod z Minsku od posledního setkání a prodiskutovali další postup“.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert podle agentury Reuters oznámil, že se schůzkou všichni další účastníci souhlasili. Setkání proběhne ve středu večer.

Konflikt na východě Ukrajiny trvá od dubna 2014 a za tu dobu si vyžádal více než 9600 obětí na životech, připomněla ČTK.

Mírový proces, který byl dohodnut v Minsku, dosud spor mezi Kyjevem s proruskými separatisty neurovnal. Na výchově země nicméně platí příměří, které je však čas od času porušováno. Z neúspěchu mírových snah Kyjev obviňuje separatisty a Rusko, Moskva naopak dává vinu Ukrajině.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Martin Bureau, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande před vysíláním v televizi TF1

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Yves Herman, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Naposledy jednali státníci čtyř zemí o situaci na východě Ukrajiny loni v říjnu v Paříži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám