Hlavní obsah

Putin poprvé přiznal zásah na východě Ukrajiny

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin vůbec poprvé připustil intervenci na Donbasu, uvedl ve čtvrtek Newsweek. Moskva přitom dosud popírala, že by ruské ozbrojené složky zasahovaly do konfliktu na východě Ukrajiny. K akci podle Putina Rusy donutilo příkoří, jemuž bylo po převratu na Ukrajině vystaveno rusky mluvící obyvatelstvo.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na obchodním fóru v Moskvě.

Článek

„Nebyli jsme to my, kdo vyvolal převrat na Ukrajině. Pak, když jsme byli dohnáni, a to chci podtrhnout, dohnáni, k obraně rusky hovořícího obyvatelstva Donbasu... přišla vlna amerických protiruských opatření a sankcí,“ prohlásil podle Newsweeku Putin na právě probíhajícím obchodním fóru v Moskvě.

Konflikt na východě Ukrajiny trvá už déle než dva roky a Západ od počátku viní Moskvu, že proruské seperatisty vyzbrojuje a vysílá za hranice vlastní vojáky. Rusko to ale od počátku tvrdošíjně popíralo. Putin až po nějakém čase přiznal, že před anexí poslal vojáky na Krym. O ruských vojácích na Donbasu ale dosud tvrdil, že jsou v důchodu nebo na dovolené, a jednají tedy na vlastní pěst.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ozbrojení vojáci v neoznačených uniformách pochodují kolem ukrajinské základny v Perevalném na Krymu.

Ruský vyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov v květnovém rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle přiznal, že anexi Krymu předcházel výsadek devíti tisíc ruských vojáků. [celá zpráva]

Janukovyč dostal azyl

Rusko ve čtvrtek zároveň poprvé přiznalo, že poskytlo svrženému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi dočasný azyl. S odvoláním na údaje migrační správy ruského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Interfax.

Demonstrace na Majdanu v Kyjevě a následné nepokoje, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče, přerostly v občanskou válku, která i přes příměří de facto trvá dodnes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám