Hlavní obsah

Němci opouštějí kancléřku Merkelovou, podpora CDU je na historickém minimu

Berlín

Podpora Křesťanskodemokratické unie (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové poprvé klesla pod třicetiprocentní hranici, vyplynulo z průzkumu agentury INSA, který v úterý zveřejnil deník Bild. Aktuální podpora činí 29,5 procenta a je to nejnižší úroveň v dosavadních průzkumech agentury INSA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební průzkum v Německu

Článek

Křesťanskodemokratická unie (CDU) získala v průzkumu podporu 23,7 procenta a její sesterská Křesťanskosociální unie (CSU) 5,8 procenta. Obě strany na spolkové úrovni vystupují společně jako CDU/CSU a mají i společný poslanecký klub.

Sociální demokraté (SPD), kteří tvoří s CDU vládní koalici, si v průzkumu lehce polepšili. Jejich podpora proti minulému průzkumu vzrostla o jeden procentní bod na současných 22 procent.

Alternativa pro Německo (AfD), která se profiluje jako protimigrační strana, si stále drží 15procentní podporu a podle průzkumu by byla třetí nejsilnější stranou v německém parlamentu.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Pokud by se nyní v Německu konaly volby, do Spolkového sněmu by se dostala ještě postkomunistická Linke (12 procent) a Zelení (11 procent). Vrátila by se do něj také liberální Svobodná demokratická strana (FDP) se ziskem 6,5 procenta.

Ostatní strany by nepřekročily čtyři procenta.

„V Německu se budou příští rok konat několikery důležité volby, jejichž výsledky budou velmi napínavé. Rozdíly mezi CDU/CSU a SPD budou zajímavé,“ řekl šéf společnosti INSA Hermann Binkert.

Volby do Spolkového sněmu se budou v Německu konat příští rok na podzim. Kromě toho budou vybírat zástupce zemských sněmů také obyvatelé Sárska, Šlesvicka-Holštýnska a nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Výběr článků

Načítám