Hlavní obsah

Syřan, kterého v Lipsku nakonec zneškodnili jeho krajané, má podle policie vazby na IS

Drážďany

Německá policie v pondělí prohlásila, že zadržený Syřan Džábir Bakr, po kterém se dva dny intenzivně pátralo a kterého nakonec dopadli jeho krajané, má zřejmě vazbu na radikální hnutí Islámský stát. Policie také zveřejnila další podrobnosti o výbušninách objevených v bytech. Ještě v pondělí má Syřan stanout před soudcem, který rozhodne o případné vazbě.

Foto: Hendrik Schmidt, ČTK/AP

Byt na lipském sídlišti Paunsdorf, kde byl zadržen Džábir Bakr

Článek

„Metody a chování podezřelého naznačují vazbu na Islámský stát,“ řekl velitel zemské policie v Sasku Jörg Michaelis. „Je důvodné předpokládat, že pás s výbušninami byl skoro hotový anebo už byl připravený,“ dodal Michalis. Podle něj podezřelý pátral po výrobě bomb na internetu.

V jeho bytě v Saské Kamenici policie našla několik set gramů silné výbušniny, která vypadá jako triaceton triperoxid, což je trhavina použitá při atentátech v Paříži a Bruselu. Stále to však není oficiálně potvrzeno. V bytě byla také rozbuška a asi kilogram chemikálií na výrobu dalších výbušnin.

Podle bezpečnostních zdrojů citovaných webem časopisu Der Spiegel Syřan proměnil byt na sídlišti Fritze Heckerta v „laboratoř na výrobu pum“.

Úřady také potvrdily, že jde o azylanta, do Německa přišel v únoru loňského roku a zadržen byl v Rosenheimu. O několik měsíců později dostal azyl.

Panovaly obavy, že Bakr chce zaútočit na letiště v Berlíně, a proto byla zvýšena bezpečnostní opatření na Tegelu i v Schönefeldu. [celá zpráva]

Zadrželi ho další Syřané

Podezřelého dopadli policisté v pondělí ráno v Lipsku, zneškodnili ho jiní Syřané. Policie ovšem zásah nepopsala, protože nechtěla ohrozit ty, kteří jí pomohli.

„Brzo ráno policie přijala tip od člověka stejné národnosti, že podezřelého Bakra drží v bytě v Lipsku,“ uvedla v prohlášení a dodala: „Lipská policie okamžitě jela na místa a Bakra zadržela.“ [celá zpráva]

List The Daily Telegraph zrekonstruoval zásah na základě střípků z různých německých médií. Podle nich Syřan večer volal dvěma známým, aby ho nechali přespat v bytě ve čtvrti Paunsdorf. Přestože po něm bylo vyhlášeno pátrání, na nádraží si ho nikdo ani nevšiml.

Večer však německá policie zveřejnila pátrání po Bakrovi i v arabštině a oba muži zjistili, koho ve svém bytě nechali přespat. Jeden zamířil na policii a druhý ho svázaného hlídal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám